Jan Björklund (FP) och Magdalena Andersson (S) Foto: TT

”Bra om vi får en bred majoritet i riksdagen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag har både regeringen och Socialdemokraterna presenterat sina satsningar på den svenska skolan. Att satsa på mindre klasser är något som båda sidorna vill göra.

Skolminister Jan Björklund (FP) och Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna, möttes i kväll i en skoldebatt i Aktuellt.

Jan Björklund menade att regeringen nu beslutat att prioritera mindre klasser i lågstadiet eftersom man hunnit beta av andra saker som haft högre prioritet, till exempel karriärsystem för duktiga lärare och tidigare betyg.

Val 2014

Magdalena Andersson är med på premissen om att alliansen och Socialdemokraternas skolsatsningar påminner mycket om varandra, men menar att det är alliansen som svängt i frågan.

Jan Björklund höll inte med. 

– Det finns ett antal verktyg att arbeta med och ibland hittar vi samma förslag och åtgärder. Jag tycker inte det är ett problem. Det är väl bra om det skulle finnas en mycket bred majoritet i riksdagen för den här typen av reformer. 

Magdalena Andersson menar ändå att det finns en rad skillnader mellan de båda sidornas skolreformer. 

– Det stora handlar om hur man prioriterar. Ni prioriterar sänkta skatter när vi vill höja skatterna för att kunna satsa på skolan, sade Magdalena Andersson.

– Det handlar också om den ökande ojämlikheten i skolan.

”Behöver betyg tidigare”

Jan Björklund ser en skarp skillnad i synen på betyg tidigare ner i åldrarna.

– Vi behöver betyg tidigare i åldrarna och vi behöver återförstatliga den svenska skolan. Den socialdemokratiska kommunaliseringen har varit katastrofal.

Magdalena Andersson återkom till det hon kallade en ökad ojämlikhet i den svenska skolan där regeringes läxruts-reform pekades ut som något som ökar klyftorna.

– Jag har faktiskt större respekt för Jonas Sjöstedts inställning till rutavdraget för han vill avskaffa det helt och hållet, men eran inställning är jättekonstig. om en barnfamilj vill anlita en barnvakt som spelar tv-spel med barnen så ska det vara avdragsgillt med rutavdrag enligt er syn, men om man läser matteläxor ska det inte vara tillåtet.   

Jan Björklund menade dock att det finns en bristande jämlikhet inom den svenska skolan, men att den inte ökat under alliansens styre utan istället orsakats av kommunaliseringen av skolan.     

”Svårt se skillnaden”

Regeringen presenterade i morse den enskilt största satsningen i vårbudgeten. 2,3 miljarder kronor per år till skolan från och med nästa år. Förslaget, ”Lågstadielyftet”, innebär att antalet elever i lågstadieklasser kan minskas med som mest fem elever.

Satsningen handlar också om fler speciallärare och fler lågstadielärare.

Även Socialdemokraterna presenterade i dag sin skolsatsning och många väljare undrar nog vad den egentliga skillnaden mellan alliansens och socialdemokraternas skolpolitik.

SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein menade i en analys att det inte är konstigt om väljarna ”inte hänger med i tempot och förmår sila fram skillnader mellan moderat och socialdemokratisk skolpolitik”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet