Röntgenbild från mammografiundersökning Foto: Scanpix

”Cancervården rena lotteriet”

Uppdaterad
Publicerad

Fattiga cancerpatienter nekas viktig medicin medan rika erbjuds att köpa sin medicin själva. Nu slår läkare larm och liknar cancervården vid ett lotteri.

Hur mycket får det kosta att kanske förlänga ett liv? Frågan ställs på sin spets när det kommer till cancermediciner och dyra preparat som inte garanterat hjälper.

Läkare och företrädare för patientorganisationer slår nu larm på Dagens Nyheters debattsida. Sverige halkar efter i cancervården och patienter nekas ofta tillgång till viktiga behandlingar, menar debattörerna.

I somras valde landstingen i Småland att sluta behandla patienter med hudcancer med det dyra läkemedlet ipilimumab.

-Någonstans finns det ett tak. Kostnaden för cancerläkemedel har dubblerats på fem år men resultatet i form av ökad överlevnad har inte alls varit lika dramatiskt. Det är lite bättre men till en otroligt hög kostnad, sade Freddi Lewin, verksamhetschef på onkologkliniken på länssjukhuset Ryhov.

I dagens debattinlägg hänvisas till studier som visar att ungefär 10 procent fler av de ipilimumab-behandlade patienterna levde efter 2-3 år jämfört med dem som fick standardbehandling. 

Den medicin som erbjuds på ett sjukhus anses för dyr på ett annat. Artikelförfattarna liknar det vid ett postkodlotteri och kritiserar att vissa sjukhus erbjuder den som har råd att själv köpa mediciner som andra får vara utan. Är det rättvist? undrar skribenterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.