Vrid tillbaka klockan så får du en timme extra skönhetssömn i natt. Foto: Scanpix

Sommartider hejdå – inatt drog vi tillbaka klockan

Uppdaterad
Publicerad

I natt tog vi det årliga steget mot mörkare tider – men fick en timmes extra skönhetssömn.

Sommartider – hejdå. När klockan slog tre i natt tog vi ett steg närmare vintern och uret skulle dras tillbaka en timme. Krogägare fick chansen att hålla igång festen en timme till och sömniga sjusovare kunde njuta av en timme extra på kudden. Härligt, kan man tycka. Men det är en omställning som inte är helt självklar i mångas ögon.

När Sverige för första gången gjorde ett försök att svänga om till sommartid 1916 tog det nämligen helt stopp. Bönderna protesterade högljutt mot omställningen och det dröjde hela 64 år innan vi vågade oss på ett nytt försök.

Svårt att ta bort

Men trots att man andra gången fick igenom omställningen så är det inte alla som glädjs åt att hoppa i tiden. Äldre som får ligga hungriga för att frukosten är sen, mjölkbönder vars kor råmar missnöjt, nattarbetare som jobbar en timme extra utan ersättning.

Det finns till och med forskning som pekar på att hoppen mellan sommar- och normaltid orsakar stress som försämrar vår hälsa och på lång sikt kan öka risken för hjärtinfarkter.

Men att ta bort omställningen är heller inte så lätt. Det är inte vi, utan EU som bestämmer över tidens gång. Om vi skulle frångå de bestämmelser som finns skulle det kunna innebära problem i kommunikationerna med andra EU-länder.

”EU bestämmer”

Ett par svenska riksdagsledamöter har lämnat in en motion om att ta bort omställningen, men fick avslag. Annika Qarlsson (C) var en av de som låg bakom förslaget.

– EU bestämmer för att vi låter dem göra det, säger hon till TT.

Omställningen mellan sommar- och normaltid görs främst i Europa och Nordamerika. Bland dem som inte vill ställa om klockan hör bland annat Ryssland – och även på Island har man samma tid året runt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.