Foto: Scanpix

Det kan vi vänta oss av debatten i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en strid om vem som är bäst på att sköta landet. Ansvarstagande kommer att vara nyckelordet. Det säger statsvetare inför partiledardebatten i Agenda.

-Det blir Reinfeldt mot Löfven. Den yttersta frågan kommer att vara: vem är bäst lämpad att styra Sverige?

Det säger statsvetaren Jenny Madestam inför partiledardebatten i Agenda på söndagskvällen.

Agenda

-Diskussionen mellan de två kommer att gälla budgetarna som nyligen lagts. Är det spara eller slösa som ska gälla? Socialdemokraterna kommer att försöka framstå som mer ansvarstagande än regeringen och säga att man inte kan spendera så mycket som regeringen vill.

-Fredrik Reinfeldt kommer att trycka på att Socialdemokraterna åter är ett bidragsparti som vill höja nivåerna på bidragen.

Regeringsfrågan

Statsministern kommer också att lyfta fram regeringsfrågan, tror Jenny Madestam

-Vad finns det för regeringsalternativ i oppositionen? kommer han att fråga.

-Men den linjen är svagare nu eftersom vi sett en del slitningar i alliansen.

Frågan är hur samspelta de två ”lagen” kommer att vara.

-Åsa Romson och Stefan Löfven kommer nog att kunna samarbeta en hel del. Det verkar så om man tittar på deras budgetförslag.

Vad gäller Vänsterpartiet är det mera oklart enligt Jenny Madestam.

-De är mycket radikalare. Till exempel i frågan om vinster i vården, menar Jenny Madestam.

Jenny Madestam tror att alliansen  kommer att visa upp en enad fasad. Men det är ett slags moment 22. Å ena sidan måste de visa att de är eniga och är ett trovärdigt regeringsalternativ, å andra sidan får de små partierna inte ”försvinna”.

-De måste visa vad de har för existensberättigande. Det vore taktiskt riktigt för alliansen att låta de små partierna profilera sig i några frågor. Göran Hägglund och Annie Lööf behöver ha en ännu tydligare profil än i debatten i våras, framför allt Annie Lööf, säger Jenny Madestam.

Temat för valet sätter sig nu

-Det är ungefär vid den här tiden under mandatperioden som temat för valet brukar sätta sig. Så har det varit inför de två senaste valen, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

-Arbetslinjen etablerades två år före valet 2006 när alliansen just hade bildats.

Enligt Henrik Oscarsson är det fortfarande arbetsmarknaden som gäller.

-Jobben helt enkelt, säger han.

Två olika partisystem

Henrik Oscarsson liknar de svenska partierna vid ett planetsystem med dubbla solar.

-Vi har egentligen två olika partisystem, ett dubbelstjärnesystem med två solar. Socialdemokraterna och Moderaterna snurrar runt med små planeter runt sig.

-I den stora debatten om vem som ska ha regeringsmakten efter nästa val är det sysselsättningen och arbetslinjen som är den stora frågan, säger Henrik Oscarsson.

Kamp om politiska agendan

I övrigt ser Henrik Oscarsson det som en kamp om den politiska agendan.

-S och M är inbegripna i en förtroendekamp. Vem är bäst på ekonomin? Vem är bäst på jobben? Vem är bäst på välfärd?, säger han.

-För de andra partierna handlar det om att slå sig in på den politiska dagordningen. Det är det som avgör hur det kommer att gå för dem.

-I våra valundersökningar visar det sig att det oftast bara någon enstaka fråga som väljarna förknippar med de små partierna, till exempel familjepolitiken för KD och miljön för MP, säger Henrik Oscarsson.

-Det är fortfarande landsbygds- och jordbruksfrågor när det gäller Centerpartiet. Det är lite ironiskt eftersom man försökt bredda sig i kanske tio år.

Här kan du se vad Jenny Madestam om Henrik Oscarsson tycker att de åtta partiledarna borde säga ikväll.

Debatten börjar klockan 20 söndagen 7 oktober. Agenda sänds i SVT2 och i SVT Play. Programmet kan ses i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet