Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson Foto: TT

Efter Hägglund – ingen självklar kandidat

Uppdaterad
Publicerad

I vår ska Kristdemokraterna utse ny partiledare, men än så länge finns inga klara namn som vill ta över.

Elva år som kristdemokraternas partiledare blev det för Göran Hägglund. Nu ska en ny kraft ta över partiet, men en självklar efterträdare är svårt att se.

Första vice partiordförande Maria Larsson, europaparlamentarikern Lars Adaktusson, ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal, partiets bostadspolitiske talesperson Caroline Szyber, partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, kommunalrådet i Uppsala Ebba Busch Thor eller kanske den tidigare utmanaren till partiledarposten Mats Odell? Det är några av de namn som hittills nämnts i diskussionen om att bli Göran Hägglunds efterträdare. Men ingen tydlig kandidat har ännu utkristalliserats.

Göran Hägglund avgår

”Tror på en kvinna”

– Jag tror att det blir en kvinna, det finns ett hårt tryck inom partiet att det ska bli så. Två namn som jag tror på är Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor, säger Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikkommentator.

Ankarberg Johansson sägs vara väldigt omtyckt i partiet och därmed ha en god plattform att driva en eventuell kandidatur från. I Uppsala har Ebba Busch Thor gjort sig ett politiskt namn, och hon har tidigare varit kritisk mot Hägglunds ”otydliga ledarskap”.

– En annan person är Emma Henriksson som är gruppledare i riksdagen, en person som skulle kunna tänkas bli påtänkt för jobbet, tror Margit Silberstein, politikkommentator på SVT.

Kan bli politisk svängning

Valet av ny partiledare kommer också visa vilken politisk väg Kristdemokraterna ska gå i framtiden.

– Det blir spännande att se. Till exempel Ebba Busch Thor står till höger i partiet, en mer konservativ politiker, säger Margit Silberstein. Även Lars Adaktusson skulle vara ett mer konservativt val.

– Göran Hägglund har stått för stabilitet inom KD. De har varit splittrade mellan en flygel som står för en värdekonservativ uppfattning och en inriktning som står för en mer modern sekulär inriktning. Han har accepterat båda grupperna, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Stabilitet kan bli avgörande

Som tänkbara efterträdare framhåller även Bjereld partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

– Hon står för både en kompetens och en trovärdighet i båda grupperingarna som kan vara framgångsrik i det avseendet, säger han.

Även statsvetaren Magnus Hagevi tror att slaget om partiledarposten nu kommer stå mellan representanter för partiets olika falanger.

– En falang som är växande är den mer värdekonservativa och består av avhoppade moderater och liknande, och sedan finns falangen som Hägglund står för, som betonar en mer kristet social lära, säger han.

I vår ska ett extra riksting utse efterträdare till Göran Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göran Hägglund avgår

Mer i ämnet