Foto: TT

Efter mörker kommer solsken

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det årets kortaste och mörkaste dag. Strax efter midnatt, den 22 december, inträffar vintersolståndet. Det är tidpunkten på året då dagen är som kortast och natten som längst på norra halvklotet. – Men det innebär också att vi går mot ljusare tider, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som högst på himlen och därmed är uppe längst. Vid vintersolståndet råder det motsatta förhållandet.

Kulmen efter en mörk höst

Vi har haft den solfattigaste hösten på väldigt länge och enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic har vädret spelat en avgörande roll.

– Det har varit en lång och mörk höst med extremt mycket moln. Men nu har vi förhoppningsvis nått kulmen och det kommer sakta att bli ljusare, säger Deana Bajic.

Norr om polcirkeln går solen inte upp

Befinner man sig norr om polcirkeln går ju solen inte ens upp. Middagsmörker eller midvintermörker innebär att solen inte alls stiger över horisonten. Detta inträffar vid den norra polcirkeln och norr därom under norra halvklotets vintertid.

Nu vänder det

Efter vintersolståndet förlängs dagarna igen och solen stiger allt högre upp på himlen för varje dag.

– Från den 1 januari kan solen ses i hela Sverige igen, förutsatt att det inte är för mycket moln förstås, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.