Att jobba på semestern innebär inte bara stress för dig själv, det kan även drabba familjen. Foto: TT

En av tre upplever krav på semestern

Uppdaterad
Publicerad

Gränsen mellan arbete och fritid blir allt suddigare. En färsk undersökning från Unicef visar att så många som en av tre föräldrar upplever krav från sitt arbete under ledighet. Nu larmar organisationen, som menar att det finns stor risk att barnen drabbas.

Solen går upp över sommarstugan. På gräsmattan leker barnen, förutom deras skratt är det enda som hörs ljudet av vågor som skvalpar mot bryggan. Det är andra dagen på semestern, och du ligger utsträckt i hängmattan.

Vardagens stress borde vara mil bort – men ändå rusar pulsen när telefonen plötsligt ringer. Kan det vara chefen som kallar? Blir semestern avbruten?

”Stress sitter i under hösten”

Det här skulle kunna vara ett scenario för många svenskar i sommar. En ny undersökning från Unicef visar att en av tre föräldrar, 28 procent, upplever att deras arbetsgivare förväntar sig att de ska vara tillgängliga för jobb – även när de borde slappna av i hängmattan. Detta, menar organisationen, riskerar att drabba hela familjen.

–  Både den mentala frånvaron och den eventuella fysiska frånvaron påverkar barnen, men också stressen som skapas. Om man jobbar för mycket på sommaren kan det sitta i under hösten också. Alla barn behöver utvilade föräldrar, säger Lotta Linden, chef för företagssamarbeten på UNICEF Sverige

Vems ansvar?

Ett helt nytt tekniskt landskap tillåter oss att ständigt vara närvarande via exempelvis mejl i telefonen. Samtidigt har arbetspolicyn förändrats på grund av flextider och annat, vilket gör att gränserna mellan arbete och fritid sakta har suddats ut. Vi kan jobba hemifrån, svara på mejl från ett fik på väg mot stranden – alltid vara redo att rycka in.

Det måste finnas en gräns, menar Lotta Linden. Och för det är arbetsgivaren ytterst ansvarig.

– Samtidigt som vi uppmanar arbetstagare att till exempel lägga in i sin mejl att de är arbetsfria under semestern så måste arbetsgivaren redan innan sett till att ha gjort klart att du har rätt till din semester.

Men vi har även ett eget ansvar att lägga arbetet åt sidan, menar Lotta Linden.

– Arbetsgivaren säger att ”ja du har rätten att vara fri tillsammans med dina barn.” Sen måste du som arbetstagare ta ansvar för att du tar den ledigheten.

Få är oumbärliga – du kan slappna av

Unicef uppmanar nu företag och deras anställda att ta ställning för en 100 procent jobbfri semester tillsammans med sina barn. Men här kanske många sätter kaffet i halsen. är det verkligen möjligt att vara HELT ledig – om man till exempel har ett arbete där mycket ansvar krävs?

Svaret på den frågan är ett solklart ja, enligt Lotta Linden.

– Jag tror att få människor är oumbärliga. Det kräver lite mer planering för vissa av oss, naturligtvis. Men man får försöka komma överens med medarbetare, ”om jag måste ringa in dig, hur vill du bli kontaktad i akuta lägen” och så vidare. Jag tror också att man som arbetsgivare får en bättre medarbetarstab om man ser till att de är utvilade när de har semester och umgås med familjen och barnen. Vi har faktiskt rätt till arbetsfri semester.

Så tar du ledigt hundra procent

Vad kan jag göra då, för att lyckas slappna av när ledigheten väl kommer? Lotta Linden har några enkla knep. Börja med att ta en diskussion med din chef: hur vill du bli kontaktad på semestern vid nödfall, och när vill du vara absolut fri?

Meddela arbetsgivare och kollegor på vilket sätt de kan nå dig, så slipper du vara uppkopplad på flera håll samtidigt. Ett annat råd är att stänga av automatiska mejl i telefonen, och istället gå in manuellt om något viktigt behövs läsas.

– Känner man sig stressad över det kan man bestämma att man går in och kollar mejlen exempelvis en gång i veckan, kanske när barnen gör något annat. Det handlar om att varva ner, och vara närvarande där man är, säger Lotta Linden.

Unicefs tio barnrättsprinciper

Unicef uppmanar företag att använda barnrättsprinciperna som ett verktyg för att implementera ett barnrättsperspektiv i sitt hållbarhetsarbete. Att skapa rimliga arbetsförhållanden för anställda med barn är, enligt organisationen, en viktig aspekt av principerna.

  1. Ta ansvar för att respektera barnets rättigheter och förbinda sig till att främja mänskliga rättigheter för barn
  2. Bidra till att avskaffa barnarbete i hela företagets verksamhet och i samtliga affärsförbindelser
  3. Erbjuda anständiga arbetsförhållanden för ung arbetskraft samt föräldrar och vårdnadshavare
  4. Se till att barn skyddas och är trygga i hela företagets verksamhet och i alla företagets inrättningar
  5. Se till att produkter och tjänster är säkra och sträva efter att främja barnets rättigheter genom dem
  6. Använda marknadsföring och reklam som respekterar och främjar barnets rättigheter
  7. Respektera och främja barnets rättigheter i relation till miljön och till fastigheterna som förvärvas och används
  8. Respektera och främja barnets rättigheter i säkerhetsarrangemang
  9. Bidra till att skydda barn som drabbats av olyckor
  10. Stödja samhälls- och regeringsinsatser för att skydda och tillgodose barnets rättigheter

Källa: Unicef

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.