”En hundring räcker inte långt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lovar minst 100 kronor per månad i skattesänkning för pensionärer.– En hundring är inte mycket, skrattar Maj-Gun Soleby, 74.

Vi träffar henne i Farsta centrum i södra Stockholm och frågar hur hon nästa år tänker använda den extra hundralappen hon får efter regeringens skattesänkning för pensionärer.

Hon funderar en bra stund innan hon svarar:

Valbudgeten 2014

– Kanske att jag unnar mig att gå lite oftare till fotvården. Men en hundring räcker inte långt, ett fotvårdsbesök kostar 3-400 kronor, säger Maj-Gun Soleby.

Efter 30 år som sjukvårdsbiträde får hon ut ungefär 12.000 kronor per månad efter skatt. Hon försöker vända på slantarna får att få pensionen att räcka till det nödvändigaste.

– Jag letar så gott som dagligen efter extrapriser och unnar mig ingen lyx. Jag röker inte och nyttjar inte alkohol men har en gammal bil för att kunna besöka släktingar. Och jag tar en tur till Åland nån gång eftersom min dotter bor där.

Hon är irriterad på att alliansens politik innebär lägre skatt på lön än på pension.

– Som pensionär förlorar jag genom den högre skatten 600 kronor per månad jämfört med en vanlig löntagare, anser Maj-Gun Soleby.

– Det är inte klokt!

När det gäller varför beskedet om pensionerna kommer nu är hon säker på sin sak.

– Det är för att locka röster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet