Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt Foto: SVT

”En tung debatt mellan jämnstarka”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en trevande start blev det en debatt med nerv och glöd när statsministerkandidaterna drabbade samman i SVT:s Aktuellt.

Det betyget sätter Margit Silberstein, SVT:s politiska kommentator, som ger debatten stor politisk tyngd.

– Det handlar till syvende och sist om regeringsmakten, sade hon direkt efter debatten.

Val 2014

Statsminister Fredrik Reinfeldt gick in i debatten som den mer erfarne, men det var inte nödvändigtvis till hans fördel.

– Han vet hur en slipsten ska dras. Det kan vara till hans fördel, men det kan också vara till hans nackdel – väljarna har ju hört hans visor förut, sade Margit Silberstein

Trygg Löfven

Sin ovana till trots gav socialdemokraternas ledare Stefan Löfven ändå ett tryggt intryck, och hans ringa erfarenhet i debatter han bli en fördel för honom.

–  Det kan vara till hans fördel att han inte är så slipad, för då är han inte som Reinfeldt. Väljarna kan lätt tröttna och känna leda vid en regering som suttit så länge.

Även om debatten långsiktigt inte får några konsekvenser, beskriver Margit Silberstein den som ett slags avstamp inför riksdagsvalet om ett år.

– Öga mot öga har de nu mött varandra.

Missade chansen

Däremot tyckte Margit Silberstein inte att debatten bidrog till att hjälpa väljarna att se skillnaderna mellan Löfvens och Reinfeldts olika jobbförslag och skolpolitiken.

– Den stora skiljelinjen skulle kunna vara jobbskatteavdraget. Där skulle Stefan Löfven kunna skapa en skarp linje mellan honom och Fredrik Reinfeldt. Men det gör han ju inte genom att han inte tar tillbaka det. Där missar han den chansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet