Tunnelbygget genom Hallandsås, och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Foto: Scanpix

EU-miljarder till svensk infrastruktur

Uppdaterad
Publicerad

Svenska infrastruktursatsningar har beviljats ett EU-stöd på över 2,6 miljarder kronor. Det här berättar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd för SVT Nyheter i dag. En dryg miljard av alla dessa pengar går direkt in i Trafikverket och kan användas till nya satsningar på landets infrastruktur.

– Det är klart att vi är jätteglada. EU har ju på kommissionens sida ungefär 1.6 miljarder euro och lite drygt 300 av dessa får nu Sverige använda, både till att göra smartare lösningar, men också till framkomlighet och ökad trafiksäkerhet, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M), till SVT Nyheter.

21 projekt

Nästan en femtedel av alla EU-pengar som beviljas bidrag inom det transeuropeiska transportnätverket kommer Sverige till del, enligt EU-kommissionens förslag. Totalt över 2,6 miljarder kronor handlar det om, till 21 infrastrukturprojekt där svenska aktörer ingår.

Exempel på projekt som får EU-pengar är Hallandsås-projektet, byggandet av Marieholmsbron i Göteborg och terminalutbyggnaden i Värtan i Stockholm.

Staten stor vinnare

Privata och offentliga aktörer får pengar till att öka framkomligheten, miljövänligheten och säkerheten – inte bara på vägar och järnvägar, utan även inom sjöfarten. Det är nya pengar, där även staten är en stor vinnare. Sjöfartsverket får en hel del pengar och trafikverket får 1,1 miljard.

– Det här är ju sådana projekt som vi redan har finansierat. När vi nu får extra pengar från EU så innebär det att vi får pengar därutöver. Dessa pengar kan då Trafikverket använda för att utveckla hela transportsystemet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.