Foto: SVT

Experten: Bluffilmen pinsam för Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Den fejkade bevisfilmen som SVT avslöjat och som visar gripandet av Martin Schibbye och Johan Persson är pinsam för Etiopien. Det säger Kjetil Tronvoll, expert på etiopisk politik.

I dag kunde SVT avslöja att den video som etiopiska regeringen använt som bevis för gripandet av Martin Schibbye och Johan Persson, var iscensatt. Det är märkligt att de etiopiska myndigheterna har fabricerat en bluffilm eftersom bevisen borde ha räckt ändå, anser Kjetil Tronvoll, expert på etiopisk politik, till SVT Nyheter.

– Det är ju ingen som bestridit att de greps i Etiopien och de säger ju själva att de tagit kontakt med ONLF. Det var inte nödvändigt att fabricera ihop den här filmen, säger han.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Varför har Etiopiens myndigheter gjort så här?

– Det är ju bara spekulationer, vilket jag vill vara försiktig med. Det kan vara överivriga tjänstemän som önskar vara 100 procent säkra på att få en fällande dom eller i propagandasyfte, det är ju mycket lättare att visa en film, säger Kjetil Tronvoll om regimens agerande.

Inte förvånad

Tronvoll är inte förvånad över att filmen är falsk, eftersom filmens trovärdighet redan under rättegången ifrågasattes, då det också kom fram att ljudet av skottlossning var pålagt i efterhand.

Han tror dock inte att bildmaterialet får några övriga konsekvenser utöver att det är ytterst generande för det etiopiska rättsystemet. Inte heller tror han att utgången av rättegången skulle ha blivit annorlunda om filmen visats tidigare.

– Domen står fast, så länge inte svenskarna vill åka ner till Etiopien och göra om rättsprocessen. De antar jag att de inte vill, eftersom då också benådningen skulle annulleras. Jag vet inte heller vilken vikt domaren lade vid filmen i domen.

”Bildt kapitaliserar på succén”

Som Kjetil Tronvoll tidigare sagt till SVT trycker han på att den tysta diplomatin inte var den avgörande faktorn till att svenskarna benådades. Han anser att bland annat påtryckningar från Storbritannien och USA, land som ger höga bistånd till Etiopien, har haft en mer betydande roll.

Överdriver Carl Bildt sin roll i benådningen?

– De har självklart arbetat för det här i ett år, men Sveriges påverkningsgrad har inte varit stor. För Bildt är det här en inrikesfråga, självklart vill han kapitalisera på sin egen succé – det är hans jobb att göra det här till en ”selling point”.

Carl Bildt skriver i dag på sin blogg att Sverige eftersträvar goda relationer med Etiopien och signalerar ett hopp om att dessa ska fördjupas. Något som Tronvoll tror kan betyda att det svenska biståndet till Etiopien kan komma att ökas.

”Betala och håll käft”

Kjetil Tronvoll anser att det är viktigt för Sverige att stå på god fot med Etiopien och att Sverige genom dessa förhandlingar kommit närmare etiopiska myndigheter, efter att tidigare haft en svag relation till landet på grund av uttalad människorättskritik och ett lågt bistånd.

– Sverige vill vara en stor internationell aktör, då måste man vara vän med Etiopien för de är stormakten på Afrikas horn och har en betydande plats i Afrikanska unionen. För att upprätthålla den goda relationen måste nu Sverige betala mera och hålla käft, säger Etiopienexperten Kjetil Tronvoll till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet