Foto: SVT Design

Misstänkte nätpedofilen levde dubbelliv

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte nätpedofilen i Stockholm har levt ett till synes välordnat liv tillsammans med sin familj. Samtidigt åtalas han för grova sexbrott mot 68 barn och ungdomar. – Man tänker väl inte att en anhörig håller på att binda upp småflickor på det här sättet, säger psykoterapeuten Börje Svensson.

Det är det största målet av sitt slag i Sverige. En 28-årig man från Stockholm åtalas för att under mellan 2009 och 2013 ha utsatt 68 barn och ungdomar i 13- till 20-årsåldern för grova sexuella övergrepp. Allting ska ha skett över webbkamera, genom den åtalades dator.

– De flesta offer har varit i 14 till 16-årsåldern. Offren har varit jämnt fördelade över Sverige, säger kammaråklagare Emelie Källfelt.

Nätpedofilen i Husby

Polisen misstänker dock att det verkliga antalet offer vida överstiger hundratalet.

– Det här är toppen av ett isberg, säger Emelie Källfelt.

Använde sig av falska alias och stulna bilder

Man har nu valt att offentliggöra flera av den åtalade mannens användarnamn på olika nätforum, i förhoppningen om att fler ska känna igen dem och ge sig till känna. 28-åringens grundidentitet på videochattverktyget Skype ska ha varit ”adam_andersson93”. Fler alias hittar du i en faktaruta längst ner i artikeln.

Mannen ska även ha använt sig av profilbilder på oskyldiga pojkar i kontakten med sina offer.

”Virtuella våldtäkter”

Åklagaren beskriver övergreppen som ”virtuella våldtäkter”, på grund av dess grova karaktär. 28-åringen ska under hot ha tvingat sina offer att klä av sig och utföra grova sexuella handlingar på sig själva framför en webbkamera, men eftersom han aldrig kom i fysisk kontakt med flickorna kan han inte åtalas för våldtäkt.

Den åtalade mannen nekar till brott. Han hävdar att någon har fjärrstyrt hans dator för att utföra övergreppen.

Expert: Svårt få insyn i någons digitala värld

Den åtalade 28-åringen ska utåt ha levt ett städat liv, men hög utbildning och jobb inom IT-sektorn. Han bodde i en Stockholmsförort tillsammans med sin familj, samtidigt som övergreppen ska ha pågått under alla tider på dygnet, under flera års tid.

Trots detta var det ingen som ska ha upptäckt 28-åringens beteende.  Han jobbar till vardags inom IT och hans tekniska kompetens tros ha underlättat för honom att sopa undan spåren på nätet efter övergreppen.

Börje Svensson, legitimerad psykoterapeut med erfarenhet av behandling av både offer och förövare inom sexualövergrepp, menar att eftersom övergreppen har skett på nätet, via en dator, blir det svårt för närstående att upptäcka vad som försiggår.

– Även om man lever i en familj och lever med sin dator så får man väldigt lite insyn i var man befinner sig i den digitala världen, säger Börje Svensson.

Svårt att tänka så om närstående

Enligt Börje Svensson är det mycket sällan någon kan föreställa sig att en anhörig ägnar sig åt sexuella övergrepp på det sätt som 28-åringen ska ha gjort.

– Han går till jobbet och sedan kommer han hem och så stänger han in sig och så håller han på med datorn. Som närstående eller förälder till en ungdom tror man att de spelar spel eller håller på att chatta eller surfar runt på olika sajter. Man tänker väl inte att de håller på att binda upp småflickor på det här sättet och tvingar dem att begå grova sexuella övergrepp på sig själva.

– Han har väl kopplat på den här delen av hjärnan när han har kommit hem och det fanns tid och utrymme.

Svårt att föreställa sig ånger

Med tanke på att den åtalade 28-åringen ska ha hotat sina offer med att sprida sexuella bilder på dem om de inte lyder honom, menar Börje Svensson att 28-åringen har betett sig särskilt hänsynslös.

– Det är svårt att tänka sig att han har tyckt synd om dem, att han snarare har tänkt att han har rätt att kränka dem på det här sättet.

Oklart vad som driver till sexualbrott

Börje Svensson menar att det finns vissa bakgrundshistorier som återkommer bland dömda sexualbrottslingar.

– När man tittar i backspegeln hos de som begår övergrepp hittar man faktorer som utanförskap, egna kränkningar och att de inte har varit delaktiga bland jämnåriga kompisar.

Viktigt att inte stämpla oskyldiga i förväg

Han är dock väldigt noga med att påpeka att man inte kan peka ut människor med svåra uppväxter eller bakgrunder som möjliga framtida sexualbrottslingar.

– Många här i livet har haft det svårt och hamnat utanför, men hanterar inte det på det här sättet. Man förhåller sig hela tiden till sina svårigheter, och vissa förhåller sig så att de skapar svårigheter för andra och andra förhåller sig så att det blir konstruktivt, säger Börje Svensson.

28-åringens nätalias

Följande identiteter har av polisen kunnat kopplas direkt till den åtalade.

Namn på Skype:

  • adam_andersson93
  • jacob_larsson93
  • jjonas_jjonas
  • josef.ek92
  • kingadamn
  • nniklassoderqvist
  • robin_en92
  • sebbe_90_
  • william.L91
  • william_w93

Namn på KIK:

  • sebastian_f93
  • jacob_larsson93
  • josef.ek92
  • josef_chillin
  • s_ebbe_e
  • sebbe_fashion
  • william_w93

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet