Foto: Scanpix / SVT

EU i krismöte efter båtkatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

I dag bärgades fler kroppar efter båtkatastrofen utanför den italienska ön Lampedusa, samtidigt som EU:s inrikes- och migrationsministrar möts i Luxemburg för att diskutera asylrätt, på begäran av Italien.

Efter katastrofen utanför den italienska ön Lampedusa har hittills 250 döda hittats. 200 människor saknas fortfarande, vilket gör det till den största flyktingtragedin som inträffat i Medelhavet.

Italien begär möte

I dag träffas EU:s inrikes- och migrationsministrar i Luxemburg i ett extrainsatt möte för att diskutera asylrätten, på begäran av Italien, där debatten om invandringspolitik och fördelningen av mottagandet av de människor som kommer till Europa över havet är stor.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

– De italienska politiker som bett om hjälp vill ha hjälp att kontrollera gränserna – alltså hålla båtar borta, eller för att upptäcka dem. Det är där Italien vill föra en slags diskussion, säger SVT:s Europakorrespondent Kristian Catomeris.

Frågan är vilken väg EU ska välja efter katastrofen, förstärkt kontroll eller öppnare gränser. Sveriges EU-minister, Birgitta Ohlsson (FP), tycker att det måste till ett bättre regelverk kring flyktingmottagning i EU.

”Fler lagliga vägar”

– Vi måste skapa fler lagliga, legala vägar för människor att komma in i EU. Konsekvensen blir att när man stänger gränser ökar kriminaliteten. Människor tar sig in illegalt och det finns cyniska flyktingsmugglare som tjänar stora pengar på människors utsatthet, säger hon och fortsätter:

– Katastrofen och tragedin vi såg i Lampedusa med flera hundra döda är tyvärr inte en unik händelse. Dels måste man försöka lätta upp detta med olika visumansökningar så att man ska kunna ta sig in lättare i unionen. Där har man laborerat med olika förslag om att exempelvis ha kontor utanför EU där man ska kunna söka, men den viktigaste principiella frågan som Tobias Billström lyfter upp i dag är att fler länder måste ta ansvar.

EU-ministerns förslag om att gå längre, med exempelvis kontor i andra länder där man ska kunna söka asyl, är inget som varken statsminister Fredrik Reinfeldt eller Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven står bakom.

Kan Europa öppna för mer invandring?

– Vi måste göra det. Dels handlar det förstås om humanistiska skäl. De senaste 20 åren är det över 20.000 människor som drunknad i Medelhavet på väg till Europa, och det handlar även om Europas överlevnad. Det föds allt för få barn i dagens EU, ska vi kunna klara jobben och välfärden måste fler människor kunna komma hit som både arbetskraftsinvandrare men också är flyktingpolitiken en del av det.

Men det är ett problem, när det gäller vissa länder i Europa, som inte är helt öppna för att ta emot, menar Birgitta Ohlsson.

– Man kan säga att det finns två läger. Det ena som vill att Europa ska vara en fristad, som jag och andra runtom i andra länder, och andra som vill bygga upp ett slags fort.

Se hela intervjun högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Mer i ämnet