Få kommuner ger extra julbidrag

Publicerad

Endast en av tre kommuner ger extra julbidrag till barnfamiljer med försörjningsstöd, visar en kartläggning som tidningen Faktum gjort.

– Många barn i vår verksamhet har bekymmer med att de inte kan prata om julklappar de fått när de kommer tillbaka till skolan efter jullovet. Så de har ångest, precis som sina föräldrar, säger diakonen Mia Möller, som jobbar i Malmöstadsdelen Hyllie.

Bland de kommuner som betalar ut extra bidrag till julen varierar summorna dessutom kraftigt, från 160 kronor till 900 kronor.

– Vi ser det som ett stort problem, det är ett dilemma för barnen att det ska ha sådan betydelse var i landet man bor. Det här går definitivt inte ihop med barnkonventionen som är inskriven i socialtjänstlagen. Det är som ett lotteri, säger Lena Holm, generalsekreterare för barnhjälpsorganisationen Majblomman, till Faktum.

Om undersökningen: 290 kommuner (och 29 stadsdelar i Stockholm, Göteborg och Malmö) tillfrågades, 64 procent svarade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.