Attentat från självmordsbombare i Stockholm 2010. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

En av tre svenskar orolig för terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrorattackerna i Paris här om veckan har beredskapen höjts på flera håll i Europa. Samtidigt tror var tredje svensk att Sverige riskerar att drabbas av ett terrorattentat. Det visar en ny undersökning från TNS Sifo.

I Frankrike är oron för ett nytt terrordåd stor. Efter attacken mot karikatyrtidningen Charlie Hebdo tror nästan alla, 93 procent av fransmännen, att ett nytt terrordåd kan inträffa den närmsta framtiden. Men den oron verkar inte ha spridit sig till Sverige.

36 procent av svenskarna oroliga

Det har nu gått fyra år sedan Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds mitt i julruschen i centrala Stockholm. Trots det bedömer 36 procent av svenskarna att Sverige riskerar att drabbas av ett terrordåd.

– Den uppenbara förklaringen är att det senaste terrordådet hände i Frankrike och då blir det helt andra siffror där. Trots det skulle man kunna tro med all den rapportering som varit att det skulle vara högre andelar som var mycket oroade i Sverige. Men den effekten har vi inte kunnat se, säger Toivo Sjörén, chef opinion TNS-SIFO.

Sverigedemokrater mest oroliga

Tittar man partipolitiskt kan man se att alliansens väljare är något mer oroade än de rödgröna väljarna. Av dem som uppger att de skulle rösta på något av de fyra allianspartierna bedömer 42 procent att risken är hög att Sverige drabbas av terroristattack, motsvarande siffra för de rödgrönas väljare är 30 procent.

Mest oroade är Sverigedemokraternas väljare. I den väljargruppen bedömer 67 procent att risken är hög för ett terroristattentat.

– När det gäller Sverigedemokraterna har det förmodligen att göra med deras inställning i invandringsfrågan. Det finns inte ett lika klart samband mellan alliansen och de rödgröna. Alliansen har något större stöd hos män. Och män är också något mer oroliga för terrorattentat än kvinnor. Det kan vara en anledning till att siffrorna ser ut som de gör, säger Toivo Sjörén.

Undersökningen

1.087 personer har svarat på frågan ”Hur bedömer du risken för att Sverige drabbas av ett terroristattentat i dag?”

Mycket hög risk: 4 procent

Ganska hög risk: 32 procent

Ganska låg risk: 51 procent

Mycket liten risk: 8 procent

Vet ej/vill inte svara: 4 procent

Undersökningen gjordes 20 januari 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.