Foto: TT

Facket: Andra svenska piloter kan tas ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

Norwegians pilotstrejk kan få enormt mycket större konsekvenser för de svenska resenärerna. Fackorganisationen Svensk pilotförening funderar nu på att ta ut sina övriga medlemmar på bland annat SAS, Malmö Aviation, Nextjet, Tui och Novair i sympatistrejk.

Enligt Svensk pilotförenings förhandlingschef Tommy Larsson pågår nu en diskussion om att ta ut de svenska piloterna på en mängd olika svenska flygbolag i strejk som en sympatiåtgärd med Norwegians piloter.

– Det är möjligt att så kommer att ske. Vi har inte tagit något beslut än men vi har det under övervägande. Men vi överväger inte att göra det just nu. Skulle så ske kan vi ta ut våra andra medlemmar i andra flygbolag som SAS, Malmö Aviation, Tui och Novair i strejk som en sympatikonflikt.

Norwegianstrejken

Strandade förhandlingar

Svensk pilotförening har 1.900 medlemmar som kan beröras av den eventuella sympatistrejken – vilket kan få stora konsekvenser för den svenska flygtrafiken. Den svenska fackorganisationen står i daglig kontakt med dess norska motsvarighet och just nu avvaktar man nästa drag från det norska facket. Och i Norge råder just nu dödläge efter att förhandlingarna har strandat helt.

– De norska parterna står i kontakt med varandra men det förs inga förhandlingar. Vi avvaktar utgången av de eventuella förhandlingarna, säger Tommy Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet