Facket splittrat om sifferlösa avtal

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med avtal utan centralt bestämda löneökningsnivåer, så kallade sifferlösa avtal. Arbetsgivarna är positiva medan facket är mer splittrat i frågan. Enligt IF Metall ökar risken för huggsexor.

Antalet avtal utan angivna nivåer ökade markant förra året, visar Medlingsinstitutets årsrapport. Medlingsinstitutet uppskattar att cirka 800 000 anställda kommer att omfattas av sifferlösa avtal år 2015.

Fackförbundet Vision var tidigt ute när det gäller avtal utan angivna nivåer. 2013 tecknade förbundet ett sådant avtal med Sveriges kommuner, landsting och regioner.

Enligt förbundsordförande Annika Strandhäll kan sifferlösa avtal bidra till mer jämställda löner.

IF Metall oroliga

-Vårt avtal ger oss och arbetsgivarna möjlighet att gemensamt hitta lösningar på problemet med ojämställda löner. Främst handlar det om att medarbetarna ska bli bedömda utifrån det som de åstadkommer på jobbet, sina resultat och sin erfarenhet, säger hon.

Men IF Metall känner oro över utvecklingen.

-Vi är djupt oroade över den här tendensen. Risken med en stor mängd sifferlösa avtal är att vi får en obalans i lönebildningen, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Industriavtalet sedan 1998, där industrins konkurrensutsatthet varit lönenorm, har fungerat väl på den svenska arbetsmarknaden, enligt Ferbe.

Kvinnorna förlorarna

-När det blir alltfler som träffar sifferlösa avtal blir det svårt att upprätthålla en normering på arbetsmarknaden. Risken för huggsexor ökar rejält, säger han.

Ferbe tror, i motsats till Vision, att det är kvinnorna och de som ”inte har marknadsvinden i ryggen” som blir förlorarna.

-De som har svårast att ta för sig i personliga lönesamtal är ofta yngre kvinnor på ganska monotona jobb och som dessutom kanske har stor frånvaro i form av föräldraledighet och vab, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.