Fler barn kan få bidrag för att gå i simskola. Foto: TT

Fattiga barn kan få fritidspeng

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsskola, simskola, dans eller spela instrument. I och med en lagändring i dag kan fler barn få möjlighet att delta i en fritidsaktivitet.

Den nya lagen som träder i kraft den 1 juli innebär att barn i årskurs fyra-nio som lever i en familj som har försörjningsstöd får rätt till ekonomisk hjälp från socialnämnden för att kunna delta i fritidsaktiviteter, en så kallad fritidspeng.

Bakgrunden är att barn i ekonomiskt utsatta familjer inte deltar i organiserade fritidsaktiviteter lika mycket som andra barn. Fritidspengen ska användas till fritidsaktiviteter som är regelbundna och lärarledda och främjar ett ”aktivt deltagande i samhällets gemenskap”. Barnen kan få max 3.000 kronor per år.

Motverka utanförskap

Regeringen vill med fritidspengen motverka utanförskap och ge barnen möjlighet att vara en del av ett sammanhang, vilket också kan motverka utanförskap.

Och det är långt ifrån alla barn som har råd att delta i en fritidsaktivitet. Det har man märkt av på Majblommans riksförbund. Organisationen delar ut pengar till barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer, och många av de ansökningar som kommer in handlar just om att delta i någon aktivitet.

– Dels har det blivit dyrare med fritidsaktiviteter. Dessutom sparar många kommuner in mycket på den här typen av bidrag, berättar Lena Holm, generalsekreterare på Majblommans riksförbund.

Vill att fler barn ska få pengar

Lena Holm ser lagändringen som en bra början.

– Det är ett jättebra initiativ för det har blivit snålare och snålare för barn att få göra saker på fritiden. Men vi hade gärna sett att fler barn fått del av den här fritidspengen, även om man inte är klient hos socialtjänsten. Det kan ju hända att detta är en bra början, men vi ser gärna att man utökar det sedan, säger Lena Holm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.