Fettborttagning med ultraljud kan vara farligt

Uppdaterad
Publicerad

Flera nya metoder för att bli av med oönskat fett på kroppen har dykt upp på senare tid. Med kyla, radiovågor eller ultraljud. Men det kan vara farligt att förstöra fettceller på det sättet, varnar läkare.

Bilringarna, ridbyxlåren, kärlekshandtagen eller den där förargliga fettansamlingen under hakan.  Vem vill inte bli av med överflödigt fett? Helst utan diet och träning. Och utan att lägga sig på operationsbordet. Det låter nästan för bra för att vara sant, men enligt annonser i tidningen och på nätet är det fullt möjligt.

Det finns en uppsjö av kliniker som erbjuder sig att ta bort ditt oönskade fett genom att förstöra fettcellerna med hjälp av värme, kyla, ultraljud eller radiovågor. Det är heller inget krav att du ska ändra dina matvanor eller motionera för att uppnå resultat.

”Kommer ut den naturliga vägen”

Vi ringer runt till flera kliniker innan vi hittar en som vill ta emot oss och visa hur det går till. Cecilia Dahlström som arbetar på en ultraljudsklinik förklarar tekniken.

–Jag för maskinen över de delar som ska behandlas och ultraljudet har sönder fettcellerna som transporteras till kroppens reningsorgan, lever och njurar. Sedan kommer restprodukterna ut den naturliga vägen, säger Cecilia och fortsätter:

–Men det mesta av det här ska ju förbrännas genom träning, så det vill jag att mina kunder gör. Det blir resultat även om man inte motionerar eller äter nyttigt, men det blir ju mycket bättre om man gör det.

Inget krav att träna och äta bra

Långt ifrån alla kliniker trycker på att man också bör träna eller lägga om kosten för att bli av med fettet. Alla kunder är heller inte beredda att göra det.

Alice har ett stillasittande jobb och säger själv att hon äter fel och för mycket och det har lagt sig runt midjan. Hon  har gjort tio ultraljudsbehandlingar för 18 000 kronor totalt och tänker göra tio till.

–Jag såg en annons i tidningen när jag satt och åt en hamburgare, och jag tänkte genast att det där skulle passa mig perfekt, säger Alice där hon ligger på britsen medan terapeuten Cecilia Dahlström för ultraljudsmaskinen över hennes mage.

Vart har fettet tagit vägen?

Alice berättar att hon hittills minskat 10-12 centimeter i omfång, trots att hon varken motionerar eller har lagt om kost. Tvärtom säger hon att hon fortfarande äter många hamburgare.

Men magen har blivit mindre, det har Cecilia visat med måttband och dessutom känns det på byxorna. Och magen trycker inte lika mycket mot lungorna längre när hon sitter ned. Men om Alice inte har förbränt fettet – vart har det då tagit vägen? Alice säger själv att hon är säker på att det kommit ut med urinen.

Experterna: Kan skada kroppen

Liknande förklaringar ger också klinikerna, via telefon och hemsidor. Fettet ”tas om hand av kroppens naturliga reningssystem”, det ”transporteras till lever och njurar” och kommer sen ”ut den naturliga vägen” ” med vårt urin/avföring”.

Men samtliga experter på fett och fettceller som SVT Nyheter har talat med säger att det är omöjligt. Fett kan inte bara försvinna ut ur kroppen – det måste förbrännas genom träning eller bantning. Gör det inte det, så är risken stor att det lägger sig i andra organ och ställer till stor skada där.

Men Alice, som tänker göra ytterligare tio behandlingar med ultraljud för att bli av med fettet på magen, viftar bort läkarnas varningar.

–Det får stå för dem. Innan jag lägger locket på, så ska jag ha bort min mage, säger Alice.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.