Bild av en amerikansk kammanet som är fler än någonsin i svenska vatten. Forskare och fiskare oroas över hur den glupska maneten kan påverka fiskbeståndet. Foto: Erik Selander

Fiskaroro när kammaneterna blir fler

Uppdaterad
Publicerad

De amerikanska kammaneterna är fler än någonsin i svenska vatten. Forskare och fiskare oroas över hur den glupska maneten kan påverka fiskbeståndet.

Den amerikanska kammaneten hör inte till det svenska ekosystemet, men har setts här sedan mitten av 2000–talet. Just nu är mängden i svenska vatten större än någonsin, visar en mätning i Gullmarsfjorden vid Lysekil.

–Den här maneten kan föröka sig jättesnabbt, säger Lene Friis Möller, marinbiolog på Göteborgs universitet.

Problemet med kammaneten är också att den äter upp stora mängder djurplankton, vilket får två konsekvenser: Algblomningarna blir värre, vilket kan leda till syrebrist och att utbudet av plankton för fiskarna att äta minskar.

–Det måste påverka fiskbeståndet, säger Lene Friis Möller.

Forskarna har ännu inte tittat på om så är fallet på Västkusten. Men fiskenäringen känner viss oro.

–Vi vet ju inte vad den kan ha för påverkan på hela kedjan, det är alltid så med främmande arter, säger Per–Olof Ivarsson, räkfiskare och styrelseledamot i Yrkesfiskarna.

Kammaneten har tidigare slagit ut fiskbestånd i exempelvis Svarta havet. 2007 fanns oro för att maneterna skulle påverka fisket i Östersjön.

–Men där fanns det inte alls lika många kammaneter som det gör på Västkusten nu, säger Lene Friis Möller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.