Foto: Anders Wiklund/TT

Fler får besvär på grund av jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler får besvär på grund av arbetet och det är stress och andra psykiska orsaker som ökar mest, visar en undersökning från Arbetsmiljöverket som omfattar 16.000 personer.

I dag har var fjärde person som arbetar besvär som har med jobbet att göra. Det är en betydande ökning sedan 2012 och ett tydligt tecken på att den nedåtgående trend som pågått under många år är bruten, enligt Arbetsmiljöverket.

Flera typer av besvär har blivit vanligare, bland annat ont i nacken, svårt att sova, oro, ångest och depression.

Den vanligaste orsaken till besvären är stress eller andra psykiska påfrestningar – och här syns en betydande ökning, främst bland kvinnor.

Skillnader i miljön

2012 hade 10 procent av kvinnorna besvär till följd av stress eller psykiska påfrestningar, mot 15 procent nu.

Skillnader i arbetsmiljön kan vara en förklaring.

– Våra inspektioner har visat att en chef inom vissa kvinnodominerade yrken kan ha ett högre antal underställda än inom den mansdominerade verksamheten hos en och samma arbetsgivare. Det kan vara ett tecken på att det är svårare att ha tid att ta hand om de anställda, säger Ann Ponton Klevestedt.

TT: Vad får den här utvecklingen för konsekvenser?

– Det kan leda till fler sjukskrivningar och därmed ökade kostnader för samhället, och även lidande för den enskilda så klart.

Arbetsorsakade besvär

* Närmare var fjärde sysselsatt person (24 procent) säger sig ha någon typ av besvär som har med jobbet att göra.

 * Jämfört med 2012 års undersökning är det en betydande ökning, framför allt bland kvinnor.

 * Då hade 22 procent av kvinnorna och 17 procent av männen upplevt arbetsorsakade besvär det senaste året – mot 27 respektive 20 procent nu.

 * Besvär orsakade av stress eller psykiska påfrestningar har bland kvinnor ökat från 10 procent 2012 till 15 procent, och bland män från 6 till 8 procent.

 * Lärare är en grupp som utmärker sig. 24 procent av de kvinnliga och 18 procent av de manliga grundskollärarna upplevde besvär på grund av stress eller andra psykiska påfrestningar.

 * Cirka 16.000 sysselsatta personer mellan 16-64 år har svarat på frågor om sin arbetsrelaterade hälsa via telefonintervjuer.

Källa: Arbetsmiljöverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.