Foto: TT

Fler pensionärer flyttar utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Antalet utlandspensionärer fortsätter att öka. Varje månad skickar Pensionsmyndigheten pengar till personer i över 160 länder.

Finland dominerar, men i framtiden kan det vara i Syrien och Afghanistan som pensionärerna finns.

För pensionärer som bor utomlands gäller det nu i september att bevisa att de lever. Annars riskerar pensionsutbetalningarna att upphöra, efter att Pensionsmyndigheten gjort sin årliga kontroll.

Varje månad betalas 366 miljoner kronor i allmän pension ut till personer som är bosatta utomlands och som tidigare tjänat in till sin pension i Sverige.

I snitt blir det 3.000 kronor per person till de 138.355 utlandsboende pensionärerna. De har blivit 3.500 fler än för ett år sedan, och 6.500 fler än 2012.

Invandring orsaken

Pensionsmyndigheten har inga statistiska data som förklarar ökningen.

– Men vår uppfattning är att den viktigaste anledningen är arbetskraftsinvandringen på 60- och 70-talen. Då var det många finländare som var här och arbetade. Vi har också ganska många pensionärer i Sydeuropa. Man vill tillbaka till sina rötter, säger Per-Ola Hallberg på Pensionsmyndigheten.

Drygt 49.000 av pensionärerna finns i Finland, den största gruppen, följt av Tyskland och Norge. Men det finns också en pensionär i Brunei och en i Kazakstan, till exempel.

– Om 40 år är det nog troligt, om det blir lugnare i världen, att vi har ganska många pensionärer i Syrien och Afghanistan, säger Per-Ola Hallberg.

Förbättrad hälsa

Det finns också en annan grupp, nämligen pensionärerna har bott och arbetat hela livet i Sverige men som på ålderns höst söker sig till varmare breddgrader. 906 pensionärer finns till exempel i Thailand.

– Vi är mer rörliga nu än vi var tillbaka i tiden. Det hänger säkert också på att hälsan blir bättre och man lever längre än man gjorde förr, säger Per-Ola Hallberg.

Här finns flest utlandspensionärer

Totalt: 138 355

Finland: 49 242  

Tyskland: 17 084

Norge: 11 735

Danmark: 8 829

USA: 6 303

Spanien: 6 106

Grekland: 4 989

Frankrike: 3 332

Österrike: 2 719

Italien: 2 718

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.