Foto: TT

Unga vill ha tredje pappamånad

Uppdaterad
Publicerad

Nära hälften av alla unga vuxna vill ha en tredje pappamånad. Det visar en ny rapport från Novus som TCO låtit genomföra, som SVT Nyheter tagit del av.

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder finns det mer att göra. Det menar i alla fall nära hälften av alla vuxna under 35 år. 48 procent av dom vill ha en tredje öronmärkt pappamånad i föräldraförsäkringen. En viktig jämställdhetsreform menar dem, enligt undersökningen från Novus som TCO gjort.

I dag tar män ut betydligt mindre av föräldraledigheten än vad kvinnor gör. De är också mer sällan hemma med sjuka barn och jobbar bara sällan deltid för att familjen ska få ihop familjepusslet. 2012 tog genomsnittsmamman ut mer än tre gånger så många föräldradagar som snittpappan, enligt TCO.

Undersökningen visar att det är störst uppslutning för en tredje öronmärkt månad i föräldraförsökringen bland kvinnorna under 35. Av dem är tycker 52 procent att det är viktigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.