Två bilar frontalkrockade utanför Råby mellan Norrköping och Malmköping. Foto: TT

Flera trafikolyckor i halkan

Uppdaterad
Publicerad

En man omkom då han körde i ett träd.

En 25-årig man omkom vid en singelolycka i Sotenäs på länsväg 870 vid tiotiden under lördagsförmiddagen.

Olyckan ska ha skett vid Önna vatten i Tossene norr om Lysekil och enligt polisen har 25-åringen kört in i ett träd och klämdes fast i bilen.

Enligt uppgift ska mannen ha avlidit på plats. Det uppger polismyndigheten i Västra Götaland.

Voltade i dike

Även på andra håll i landet har olyckor skett i det svåra väglaget. Vid 11.30-tiden körde en bilist in i mitträcket på E4 väster om Kila i Nyköpings kommun, i riktning mot Norrköping. Olyckan orsakades av att föraren, en man i 40-årsåldern, fick sladd.

Mannen klarade sig utan skador, enligt polisen. Hans bil fick däremot bärgas från platsen och ett körfält påverkades, men vid 12.30-tiden var det åter full framkomlighet vid platsen.

Bara några minuter efter olyckan ovan inträffade ytterligare en singelolycka på väg 218 vid Åda i Trosa kommun. Av okänd anledning voltade en personbil och landade på taket i diket. Föraren fördes till sjukhus med okända skador.

Allvarliga skador

Strax före klockan 13 frontalkrockade två bilar på väg 53 i närheten av Råby utanför Nyköping. Omständigheterna kring olyckan är ännu oklara, men enligt polisen ska två av de tre inblandade ha fått allvarliga skador.

Ungefär vid samma tid körde en äldre dam in i en busskur och på en bänk på Trosavägen i Nyköping. På bänken satt en kvinna i 18-årsåldern som i samband med olyckan flög ut genom busskurens glasruta.

Den yngre kvinnan fördes med ambulans till sjukhus. Skadeläget är ännu okänt.

Något tidigare inträffade en kollision på väg 56 strax norr om Katrineholm. Det var när en bil med släp körde ut på vägen från en bussficka som två andra bilar kolliderade. Enligt uppgifter till Katrineholms-Kuriren tros orsaken vara halka. Ingen av de inblandade behövde uppsöka sjukhusvård.

Farligt väglag

Vid 13.45-tiden fick en bilist sladd på väg 57 utanför Sparreholm. För att undvika frontalkrock med en mötande bil så valde föraren att köra ned i diket, varpå bilen lade sig på sidan. Det uppger insatsledaren vid Flens räddningstjänst till Eskilstuna-Kuriren.

Enligt tidningen fördes de två personerna i bilen till sjukhus för kontroll.

Det är risk för halka på många håll i landet idag och både SMHI och Trafikverket har uppmanat till försiktighet. Detsamma gör Sörmlandspolisen.

– Kan man hålla sig inne idag ska man göra det, säger länsvakthavande befäl Urban Nordqvist till SVT Sörmland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.