Folkpartiet: ”Låt ny myndighet ta över”

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet föreslår en ny arbetsförmedlingsinspektion som får ta över kontrollen av de privata bolag som säljer tjänster till Arbetsförmedlingen.

Förslaget kommer efter SVT:s granskning av jobbcoachbranschen – och Arbetsförmedlingens bristande kontroller.

– Det behövs en inspektion som är fristående och har skarpa verktyg, säger Christer Nylander (FP), riksdagsledamot och talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Enligt partiet finns det ett grundläggande problem i att Arbetsförmedlingen i dag ska vara både upphandlare, samarbetspartner och kontrollant av de privata bolagen.

– Det blir ibland intressekonflikter, inte minst på det lokala kontoret.

Enighet om omorganisering

I och med utspelet är nu de tre mindre allianspartierna överens om att det behövs någon form av omorganisering av Arbetsförmedlingen på grund av de bristande kontrollerna.

Däremot är man inte överens om hur den ska se ut: Centerpartiet har föreslagit ett ökat inslag av valfrihet för den arbetssökande, Kristdemokraterna har sagt sig vilja förvandla Arbetsförmedlingen till en renodlad kontrollmyndighet.

– Jag tror vi är många som funderar just nu på hur Arbetsförmedlingen kan bli bättre, säger Christer Nylander.

Vad tycker du om Folkpartiets förslag? Kommentera gärna här nedanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet