Foto: TT

Fördubblat tullbeslag av piratkopior

Uppdaterad
Publicerad

Förra året stoppade tullen dubbelt så många piratkopierade artiklar som 2012. Drygt 100.000 beslagtogs under 2013 till ett värde av 38 miljoner kronor.

Det är en kraftig ökning från året innan då värdet på stoppade varor var 17 miljoner kronor, uppger Tullverket.

Inom EU totalt stoppade tullmyndigheterna närmare 36 miljoner piratkopierade artiklar med ett sammanlagt värde av knappt 760 miljoner euro. Det framgår av en rapport från EU-kommissionen som publiceras i dag. Det är dock en minskning jämfört med 2012 då cirka 40 miljoner varor stoppades till ett värde motsvarande knappt 1 miljard euro.

Bland de piratkopierade produkterna som hindrades att komma in i EU var kläder (ca 12 procent) vanligast följt av läkemedel (10 procent).

Enligt Tullverket görs 70 procent av ingripandena mot piratkopierade varor i postflödet. I nio fall av tio förstördes varorna eller rättsprocess inleddes för att slå fast överträdelsen.

Leksaker ökar

– Förra året såg vi en uppgång av framför allt leksaker, säger Per Holgersson, specialist på immaterialrätt och produktsäkerhet på Tullverket.

– Det är väldigt oroväckande eftersom kopior oftast inte uppfyller några som helst hälso- eller säkerhetskrav. Generellt kommer kopiorna ofta från Asien där Kina är det vanligaste ursprungslandet med en andel av två tredjedelar. Förra året stoppades en hel del kopior även från Turkiet, Singapore och Hong Kong.

Kläder och skor stod för merparten av de varor som stoppades 2013.  Andra exempel på varor är leksaker, väskor och tillbehör till mobiltelefoner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.