Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén. Foto: SVT

”Förskollärarna blir syndabockar”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio barnskötare har upplevt att det är så lite personal att de inte kan garantera säkerheten för barnen. Barnskötarna själva riskerar också att ställas till svars om det händer en olycka. Det här visar SVT:s granskning.

I Borlänge dömdes en förskollärare för vållande av kroppsskada när ett barn höll på att drunkna under en utflykt. Hon fick betala både skadestånd och advokatkostnader.

– Enskilda förskollärare görs till syndabockar när resurser och regelverk brister. Vi vill ge ett totalt perspektiv av barnsäkerhet genom hela skolsystemet. Det krävs snabba förändringar. En skarpare och mer anpassad lagstiftning tillsammans med en möjligheter att anmäla skulle ge förskollärarna verktyg i vardagen som skulle fungera, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i SVT:s Aktuellt.

– Risken är ju att vi får en mer utarmad förskola. Det handlar om resursbrist. Vi kan inte ta den fantastiska förskola som vi är kända för i världen för given om den utarmas på resurser, säger Eva-Lis Sirén.

För lite personal och stora barngrupper är ett problem på många förskolor. Barnombudsmannen, fackförbundet Kommunal med flera kräver att det ska införas ett maxtak på nationell nivå för barngruppernas storlek, men det vill inte Lärarförbundet.

– Barnens behov ser olika ut. Arton tvååringar, kräver något helt annat än arton femåringar. Men vi vill ha en starkare reglering av lärartätheten. Skolverkets genomsnittssiffror måste ha en starkare reglering, säger Eva-Lis Sirén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.