Ställföreträdande insatschefen Anders Grenstad berättar om den avslutade försvarsinsatsen. Foto: TT/SVT

Försvaret avbryter sökinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret avslutar i dag den intensiva sökinsatsen i Stockholm skärgård. – De som har kränkt våra vatten har lämnat, säger ställföreträdande insatschefen Anders Grenstad till SVT Nyheter.

– Försvarsmaktens bedömning är att det pågått en trolig, främmande undervattensverksamhet, säger ställföreträdande insatschefen Anders Grenstad på Försvarsmaktens presskonferens, men understryker att de inte har kunnat säkerställa verksamheten:

– Operationen har inte kunnat bekräfta främmande undervattensverksamhet; vilken nationalitet, eller vilken form av operation som drivits av främmande makt.

Insatsen i Stockholms skärgård

Har lämnat området

– Vi bedömer i dag att den eller de enheter vilka vi genom allmänhetens och egna observationer kunnat följa, har lämnat området, säger Anders Grenstad.

Försvarsmakten kan dock utesluta att det skulle röra sig om en konventionell ubåt.

– Det enda jag kan slå fast är att det inte är en större konventionell ubåt. Djupet i ett par observationer som genoförts tillåter inte det. Om det nu är en farkost så är den av mindre typ, säger Anders Grenstad till SVT.

SVT: Hur många är det?

– Min bedömning är att det är minst en.

Kostat 20 miljoner

– Mellan tummen och pekfingret har operationen kostat ungefär 20 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär en vecka av våra insatser vid branden i Västmanland, säger Anders Grenstad och slår fast:

– Undervattensverksamhet på svenskt vatten är fullständigt oacceptabelt. Försvarsmakten kommer att vidta åtgärder som krävs för att hävda svensk suveränitet.

Försvarsmakten kom med beskedet att merparten av operationen avslutades klockan åtta på fredagsmorgonen: Huvuddelen av fartygs- och amfibieförbanden har gått i hamn och återtagit normal beredskap. Kvar i området finns mindre markenheter med specifika uppgifter.

”Främmande undervattensverksamhet”

Insatsen inleddes den 17 oktober, efter flera trovärdiga tips från allmänheten. Exakt vad de sökt efter har Försvarsmakten inte sagt rätt ut, annat än att det rör sig om ”främmande undervattensverksamhet”. Senast för tre dagar sedan sa biträdande insatschef Anders Grenstad att ytterligare två observationer gjorts i skärgården, alltså sammanlagt fem.

– Tiden är på vår sida, motståndarna har klockorna. Vi kan hålla på mycket länge om vi så skulle önska, sa han också då.

På onsdagen beslutade Försvaret att en del av båtarna skulle tas in i hamn.

Fakta/Massiv insats efter tips

  • Fredagen den 17 oktober offentliggjorde Försvarsmakten att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan ”en sagesperson” lämnat mycket ”trovärdiga uppgifter”.
  • I lördags utökades insatsen med ytterligare fartyg. På kvällen skrev Svenska Dagbladet att mycket tyder på att en skadad eller saknad rysk undervattensfarkost finns i skärgården.
  • I söndags släppte försvaret en bild på vad som antogs vara en främmande ubåt. Försvaret uppgav också att ytterligare två likande observationer fanns.
  • I onsdags meddelade försvaret att operationen i Stockholms skärgård skulle gå in i en ”ny fas”. Operationen skulle lösas med de resurser som fanns tillgängliga. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet