Regnvädret fortsätter i södra Sverige. Foto: TT

Regnvädret sprider sig över landet

Uppdaterad
Publicerad

Regnvädret bara fortsätter och det blir fortsatt blött i Halland, Skåne, Blekinge och Kronobergs län.

I delar av Blekinge och i Kalmar har stora mängder vatten samlats och på sina håll har gator och p-platser blivit översvämmade. Enstaka hus har drabbats och tagit in vatten.

– Hanö fick 66 millimeter, så lokalt har det regnat riktigt mycket, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Lågtrycket har även fört med sig åska. I Bäckebo utanför Kalmar slog blixten ner i en villa som började brinna. En kvinna befann sig i huset men kom inte till skada.

Problem för bönder

Halland och nordvästra Skåne får räkna med fortsatt regn och åska under söndagskvällen. Och det kommer fortsätta ösa ner under morgondagen.

– Det kommer fortsätta regna i Halland och i morgon sprider sig regnet mot västra Götaland och sen mot östra Svealand. Sen flyttar det sig också upp mot södra och mellersta Norrland.

Så regnovädret kommer drabba större delen av landet de närmaste dagarna och det kraftiga regnet har inneburit problem för bönderna.

– Spöregnet har gjort att säden har lagt sig och det har ju blivit översvämningar, säger Pia Hultgren.

Efterlängtat regn

Men för många har regnet varit välkommet, Pia Hultgren har fått flera mail från tittare som är glada över regnet.

– De skriver att vi inte ska kalla det oväder. Det har ju varit väldigt torrt så det har behövts regn på många platser även om det inneburit problem.

Och för den som hoppas på sol ser vädret ut att stabiliseras mot slutet av veckan, men först mer regn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.