Foto: TT

Fortsatt rödgrönt övertag i Sifo

Uppdaterad
Publicerad

Små förändringar som följer trenden i tidigare mätningar

Men Sverigedemokraterna är tungan på vågen och ökar något i en ny Sifomätning, som publiceras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Undersökningen följer i stort sett trenden i de mätningar som publicerats tidigare i veckan: Socialdemokraterna ökar och regeringspartnern Miljöpartiet backar. I Alliansen backar Moderaterna medan Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet i stort sett står och stampar jämfört med novembermätningen.

Men inga förändringar är statistiskt säkra.

Ytligt sett kan det se ut som att väljarna håller fast vid sina partier, men det är en synvilla, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

-Rörligheten är stor även om det mesta sker inom blocken. Redan nu har 16 procent av väljarna bytt parti sedan höstens val. Och ytterligare fyra procent har gått från ett parti till soffan, säger han till GP.

Så stort stöd får partierna i procent:

Parti;Väljarstöd;i procent;Förändring*;

S;31,0;+2,6;

V;5,9;+-0;

MP;7,4;-1,0;

M;24,5;-1,1;

C;6,1;+-0;

FP;5,7;+0,2;

KD;3,7;-0,2;

SD;12,9;+0,8;

Fi;2,4;-0,4;

Övr;0,5;-0,8;

*I procentenheter sedan föregående mätning.

Rödgröna;Alliansen;

44,3 (+1,6);40,0 (-0,9);

Frågan löd: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

1 929 intervjuer gjordes 8-18 december.

Källa: Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet, Sifo (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.