Foto: TT

Tågkaoset fortsätter över helgen

Uppdaterad
Publicerad

Prövningarna för tiotusentals tågresenärer fortsätter. Tidigast på måndag kan tågen börja rulla på den drabbade sträckan norr om Stockholm – och då med kraftiga reduceringar i trafiken.

– Det kan också ta längre tid, säger Beisi Sundin vid Trafikverkets pressjour till TT.

Problemen, som började under onsdagen, orsakades av en nedriven kontaktledning norr om Märsta plus en gräsbrand i området som spred sig och skadade Trafikverkets elanläggning och signalstyrningssystem.

– Det är mycket sot från branden som ställt till det i elektroniken. Man måste göra en omfattande elektroniksanering som är tidskrävande och komplicerad, säger Sundin.

Onsdagens stopp drabbade tåg mot Uppsala, Falun, Gävle och Borlänge. Även pendeltågen till Märsta och Arlanda Express stod stilla.

Under torsdagen var det fortfarande stopp norr om Märsta men Arlanda Express gick som vanligt.

Det innebär att på flera avgångar körs sträckan Stockholm-Uppsala och omvänt med buss. En del avgångar ställs också in. Tåg från Stockholm mot Borlänge, Falun och Mora leds om via Västerås/Sala.

Även nattåget från Stockholm till Luleå leds om via Västerås/Sala, meddelar Lisa Björnson vid SJ:s pressjour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.