Fortsatta störningar i SAS-trafiken

Uppdaterad
Publicerad

SAS Köpenhamnstrafik är även i dag hårt strejkdrabbad. SAS Danmark har ställt in merparten av dagens flygningar. 25.000 passagerare drabbades i går av strejk i Danmark och sjukskrivningar i norska SAS Braathens.

Runt 150 danska SAS-piloter drog igång strejken i går morse. Ett 50-tal pilo- ter och styrmän i Norge sjukskrev sig, med inställda avgångar som följd.

Piloterna strejkar pga oro för uppsäg- ningar i Danmark och Norge, som följd av de förhandlingar som pågår. Svenska piloter oroas också över sämre vill- kor, men planerar ännu ingen strejk.

Pilotfacket försökte under måndagen utan framgång få de strejkande kollegorna att återgå till arbetet, skriver TT.

Förhandling om uppsägningar

Under eftermiddagen ska förhandlingar hållas i Sverige mellan SAS ledning och pilotföreningarna i Danmark, Norge och Sverige.

Förhandlingarna handlar om uppsägning av piloter i framför allt Danmark och Norge. SAS-ledningen har flaggat för att det finns en övertalighet på runt 150 piloter i Danmark och Norge. Men även svenska piloter befarar att de kommer att drabbas av försämrade anställningsvillkor.

-Vi hoppas hitta en lösning så att vi kan slutföra företagsledningens avsikt att våra piloter ska vara anställda där de arbetar, säger informationschefen Bertil Ternert på SAS till TT.

2004 genomförde SAS en bolagisering av Scandinavian Airlines. Separata bolag bildades i Danmark, Norge och Sverige samt för den interkontinentala trafiken. De danska och svenska piloterna fick då vara kvar i Scandinavian Airlines och SAS vill nu föra över dem till SAS Danmark och SAS Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.