Migrationsminister Tobias Billström. Foto: Scanpix

Förundersökning mot Billström inledd

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har inlett en förundersökning angående migrationsminister Tobias Billströms (M) aktieaffärer i gruvbolaget Northland. Det bekräftar nu EBM i ett pressmeddelande.

Myndigheten ska inom de närmaste veckorna avgöra om det finns anledning att gå vidare eller lägga ner förundersökningen. Ingen har ännu delgivits misstanke om brott.

I september avslöjades att Billstöm kan ha haft insiderinformation när han den 13 februari i år köpte 30 000 aktier i gruvbolaget. Bara dagar innan köpet hade regeringskansliet fått information om att man undersökte möjligheterna av en räddningsaktion av företaget.

EBM vill nu veta om Billström kände till räddningsplanen för bolaget när han köpte sina aktier.

Anders Borg: Bra att frågan reds ut

Billström nekar till anklagelserna.

– Jag har inte haft tillgång till någon annan information än den som funnits tillgänglig för andra sparare eller marknaden i övrigt, sade han i en intervju i SVT.

Finansminister Anders Borg tycker att det är bra att frågan nu reds ut.

– Det är bra att man får en process så att vi reder ut alla förhållandena kring detta. Tobias Billström har ju själv uppgett att han har följt alla de regelverk vi har. Vi vet att regelverken är väldigt strama, så nu får vi följa den processen, säger Borg till TT.

Kommer inte ta ”time out”

I Moderaternas etiska policy står att ”den som befinner sig i en rättsprocess bör som regel ta en så kallad ”time out” från förtroendeuppdrag”, samt att ”formen för detta bör diskuteras mellan den förtroendevalde och inblandad partiföreträdare”.

På frågan om det är aktuellt för Billström att ta time-out, svarar statsminister Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg i ett textmeddelande:

”Nej det har inte inletts en rättsprocess och ingen har delgetts någon misstanke. Inget åtal har väckts. Det är inte aktuellt”.

”Behöver några veckor”

Chefsåklagare Martin Tidén på finansmarknadskammaren hos Ekobrottsmyndigheten säger att myndigheten behöver några veckor på sig till för att avgöra om det är värt att gå vidare eller lägga ned förundersökningen.

TT: Har ni varit i kontakt med Tobias Billström?

– Det är en fråga som jag inte kommenterar, säger Tidén som inte heller i övrigt vill säga något om hur utredningen genomförs.

För två veckor sedan bekräftade EBM att en utredning startats och att myndigheten och Finansinspektionen gick igenom uppgifter om Billströms aktieköp i Northland. Då samlades information in för att se om det fanns skäl att inleda en förundersökning, vilket nu också har skett.

Förundersökningen rör insiderbrott. Ingen har delgivits misstanke om brott ännu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.