Stort steg mot karriärstjänster på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan bör få ett system med så kallade karriärtjänster, på samma sätt som i lärarkåren. Det föreslår Folkpartiet och sällar sig till Socialdemokraterna och Miljöpartiet i frågan.

Förskoleministern, Folkpartiets Maria Arnholm, presenterade förslaget tidigare i dag när hon var på besök på en förskola i Örebro.

– Vi har tagit ett steg med lärarna och nu tycker jag att nästa steg ska vara förskollärarna. Det är avgörande, tror jag att vi får en ordentlig möjlighet att belöna duktiga lärare och förskollärare på det här sättet.

Regeringen har tidigare i år beslutat om att införa drygt 4.000 karriärtjänster för lärare till en kostnad av ungefär 900 miljoner kronor årligen.

Karriärtjänsterna i förskolan planeras bli mindre i sin omfattning, men några exakta siffror för förskoletjänsterna kan Maria Arnholm inte ge.

– Jag vill ännu så länge inte säga någon exakt siffra, men några tusen tjänster de kommande åren är vad vi räknar med kunna uppnå.

Förslaget välkomnas av Lärarförbundet.

 – Det finns nu en stabil riksdagsmajoritet för att införa karriärtjänsterna också för förskolans lärare och jag hoppas att man snabbt kommer fram till beslut. Kommunpolitikerna borde genast förstå denna signal och ta med förskollärarna i reformen redan från början, säger Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande på Lärarförbundets hemsida.

5.000 mer i månaden

Om det nya förslaget blir verklighet i förskolans värld ska tjänsterna på samma sätt som i skolan kallas förste förskollärare och lektor.

Löneökningarna blir också  samma som i skolan, femtusen mer i månaden för förste förskollärarna och tiotusen mer i månaden till lektorerna. Men det är ju alltså inte alla som får löneökningar.

– I alla yrken med goda inkomster så finns det också en möjlighet att göra en karriär. Karriärslöner är grunden för att man också ska få upp lönerna, så jag tror att det här kommer att komma många till godo, säger Maria Arnholm.

Kan bli verklighet 2014

Förslaget kan tidigast bli verklighet till hösten 2014. Tjänsterna är tänkta att finansieras med statsbidrag, som kan sökas av kommunen, men något regeringsbeslut om förskoletjänsterna är ännu inte fattat.

– Jag hyser gott hopp. Jag tror att det här är en idé som många som omfattar, det handlar ju bara om att hitta ett budgetutrymme för det, säger Arnholm.

Socialdemokraterna har kritiserat regeringen för att karriärstjänsterna inte innefattat förskolelärare.

Tidigare i år har Miljöpartiet föreslagit en dubblering av karriärtjänstpengarna.  och att de då ska omfatta både förskolepersonal och fritidspedagoger, men så långt vill Maria Arnholm inte gå:

– Där är vi inte nu, nej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.