Foto: TT

Fridolin: ”Sverige ska få en feministisk regering”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inledde Miljöpartiet formellt sin kongress, där bland annat valmanifestetet ska klubbas. Språkröret Gustav Fridolin höll tal och fokuserade bland annat på skolan.

Språkröret Gustav Fridolin talade i dag på kongressen i Göteborg, där partiets valmanifest ska spikas. Språkröret talade bland annat om det starka resultatet i EU-valet i söndags.

– Missförstå nu inte resultatet som en belöning, sa Gustav Fridolin i sitt inledande tal till kongressen. Det är ingen klapp på axeln, det är ett krav på vad vi måste göra nu.

Stärkta av medvinden

Kongressombuden, stärkta av 15,41 procent i EU-valet och därmed dubbelt så många EU-parlamentariker som i dag, applåderade entusiastiskt åt tal om mer handling i klimatpolitiken, höjda lärarlöner och fler anställda i skolan, så att eleverna lär sig mer.

Redan förra kongressen beslutades att partiet ska verka för att fler ska få möjlighet till 35 timmars arbetsvecka.

– Arbete är inte målet, det är ett medel för att bygga ett bättre samhälle, sade Fridolin.

– När männen i industrin avtalar sig fram till arbetstidsförkortningar, då har inte Fredrik Reinfeldt och Kent Persson skrikit att det är slutet för svensk industri. Tvärtom brukar industrin framhålla att har man bättre villkor för medarbetarna, så ger det bättre resultat. Men när vi säger att arbetstidsförkortningar också ska bli möjliga för kvinnor i slitiga yrken, då skriker de i falsett att vi är ekonomiskt ansvarslösa.

Feminism drog ner applåder

Allra mest applåder fick han nog när han pratade feminism.

– Feminism ska vara utgångspunkt för all politik. Sverige ska få sin första feministiska regering, sade Fridolin.

Till skillnad från regeringen vill inte MP avskaffa förskoleklassen och göra om den till ett första obligatoriskt grundskoleår.

Förskoleklassen ska behållas och uppdraget tydliggöras. Liksom tidigare kräver MP att det ska vara högst fem barn per pedagog och att lärarlönerna ska höjas med hjälp av statliga pengar.

– Vi har lovat att göra allt det vi kan för att vi alla ska kunna se våra barn i ögonen och säga att vi gör allt vi kan för att du ska kunna växa upp i en trygg värld.

Valmanifestet fokuserar på klimat, skola och nya jobb. Men många ombud, med Grön Ungdom i spetsen, vill lyfta upp feminism och jämställdhet som en fjärde fråga att satsa särskilt på i valrörelsen. Något de unga gröna drev redan före FI:s framgångar i EU-valet.

Jämförde med näthatarna

Gustav Fridolin tog också upp näthatet i sitt tal:

– Män som använder vad de än kommer över, fotbollen, politiken, vad som helst för att få utlopp för sina privata aggressioner. Trollen på chattsidorna, de anonyma hatarna, rasister som använder sin valkassa till att sparka på de som ligger. Hatarna är politikens huliganer.

– Men jag kan inte tänka på dem utan att också se alla er, ni som fakstisk tar debatten varje dag, som tar diskussionen på arbetsplatsen, som inte låter snacket gå på läktaren, som säger ifrån i klassrummet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.