Fyra döda i fyrhjulingsolyckor på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer omkom i olyckor med fyrhjulingar i helgen, och för drygt en vecka sedan omkom en åttaårig flicka i en olycka med en fyrhjuling.

Under de senaste tio åren har minst 77 personer dött i sådana olyckor.

Bristande säkerhetstänk ligger bakom många av olyckorna, tror Anders Wallin vid Örebropolisen.

Vid halv fem på söndagsmorgonen larmades polisen sedan en 33-årig man kraschat med en fyrhjuling i Hällefors utanför Örebro. När polisen kom till platsen var mannen död.

Slog huvudet i ett träd

På lördagen dog en 55-årig man i Figeholm utanför Oskarshamn. Mannen körde av en mindre väg, ner i ett dike och slog huvudet i ett träd.

I fredags dog även en sjuårig flicka som skadades svårt i en olycka utanför Boden i torsdags då fyrhjulingen hon körde välte och hamnade över henne.

– Vi ser en ökning av olyckor, säger Anders Wallin.

Många av dem beror, enligt honom, på att förarna saknar säkerhetstänk.

– Du är lika oskyddad som en mc-förare.

Till skillnad från vad många tror har fyrhjulingar lätt för att stjälpa. Risken är stor att fordonet, som ofta väger flera hundra kilo, hamnar över föraren.

Oavsett om fyrhjulingen körs på väg eller i terrängen gäller samma krav på nykterhet som för alla motorfordon. Dessutom är det lag på att föraren ska ha hjälm.

Enligt Anders Wallin behöver reglerna ses över – i synnerhet om olyckorna fortsätter öka.

Fakta: Fyrhjulingsolyckor

* Fyrhjuling är ett samlingsnamn på olika typer av fordon med olika användningsområden, däribland jord- och skogsbruk, transportmedel på allmän väg och hobbyfordon.

* I Sverige säljs cirka 11 000 registrerade fyrhjulingar om året.

* Alla fyrhjulingar är trafikförsäkringspliktiga, oavsett om de körs inom inhägnat område eller på allmän väg.

* Under de senaste tio åren har fyrhjulingar ökat i popularitet och uppgår i dag till över 100 000 stycken. Tyvärr speglas ökningen även i olycksstatistiken.

* 61 procent av dödsolyckorna utanför väg är alkoholrelaterade.

* Vältningar dominerar bland dödsolyckorna både på väg och i terräng.

* Trafikverket har, tillsammans med flera andra aktörer, tagit fram en nationell strategi för att öka säkerheten för dem som kör fyrhjuling.

Källa: Trafikverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.