Foto: TT.

Gatans praktik förändrar polisen

Publicerad

Efter bara något år i arbetslivet förändrar poliser sin syn på vad som är okej. Att lagen till varje pris bör följas blir det mindre noga med, i stället närmar de sig Dirty Harry-attityden att ändamålet helgar medlen.

Ny forskning visar att ju yngre de nyutexaminerade poliserna är, desto mer kan de tänka sig att tänja på gränserna.

Åldern är mest avgörande för om de anammar Dirty Harrys attityd (en hårdför karaktär i en amerikansk actionfilm). Bakgrund och samhällsklass har mindre betydelse, liksom var i landet de arbetar.

– Kön spelar också viss roll. Kvinnliga poliser är bättre på att hålla fast vid att lagen ska respekteras i alla lägen, säger Otto Pettersson, lärare vid polisutbildningen och doktorand vid institutionen för statsvetenskap på Linnéuniversitetet.

Hans kommande avhandling heter: ”Att bli polis. Från utbildningens förväntningar till gatans praktik”.

Legal kullerbytta

Men det är inte för egen vinnings skull poliser agerar i gråzonen.

– Absolut inte. De tänjer på lagen för att upprätthålla lagen. En legal kullerbytta. De vill vara effektiva och nå resultat. Sedan kan det även handla om att de vill vara kollegiala eller följa polisernas egna spelregler, sådant de lär sig på fältet.

En spelregel är, enligt Otto Pettersson, att den som tjafsar emot polisen får räkna med hårdare tag tillbaka, trots att polisen ofta saknar juridiskt stöd för det.

Återkommande dilemman

Otto Pettersson har i sin forskning bland annat följt en grupp polisstudenter från att de påbörjade sin utbildning fram till att de har arbetat några år. De har år efter år fått svara på återkommande frågor om olika dilemman.

– Svaren förskjuts efter hand trots att det är samma frågor de får. De omvärderar snabbt och det är tydligt att förändringen sker något år efter att de har börjat arbeta.

Ett dilemma rör en situation där en poliskollega ger en stökig missbrukare en tjuvsmäll i samband med ett ingripande. Anmäler man kollegan för tjuvsmällen?

Varför är det så viktigt att polisen inte tar genvägar?

– Poliser har mycket makt, för att den ska vara legitim måste de uppträda juridiskt korrekt. Annars förlorar de människors förtroende. Om inte polisen som ska upprätthålla ordningen agerar enligt lagen, vem ska då göra det?

Drygt 650 polisstudenter just nu

  • Polisutbildningen bedrivs i dag på tre orter i Sverige, vid Polishögskolan i Sörentorp utanför Stockholm samt som uppdragsutbildning vid universitetet i Umeå och vid Linnéuniversitetet i Växjö.
  • Sedan våren 2002 drivs polisutbildningen också på distans.
  • Drygt 650 studenter studerar på polisprogrammet vid Polishögskolan i år.
  • Polishögskolan håller ett stort antal fort- och vidareutbildningskurser, under 2013 genomfördes cirka 70 olika kurser.
  • Kursutbudet för vidareutbildningarna varierar, bland annat finns områdena trafik, taktik och utredning och lagföring.

Källa: Polisen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.