Försvarsadvokat Thomas Olsson, Julian Assange och en av de målsägandes advokat – Elisabeth Massi Fritz.

Assanges häktningsbeslut omprövas av tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Mer än tre och ett halvt år har gått sedan Julian Assange häktades i sin frånvaro. I dag prövar Stockholm tingsrätt om häktningsbeslutet mot honom ska stå kvar.

Misstänkarna mot Assange gäller olaga tvång, två fall av sexuellt ofredande och våldtäkt. Brotten ska ha begåtts mot två kvinnor under hans Sverigebesök 2010.

Lång tid sedan häktning

Hans advokat, Thomas Olsson, beskriver i omprövningsansökan skälen inför tingsrättens omprövning. Som argument lyfter Olsson fram den långa tid som gått sedan Assange häktades och att han under utredningens start fanns tillgänglig i Sverige för förhör.

Fallet Assange

– Det finns väldigt starka argument för att upphäva häktningsbeslutet. Det är lätt att fokusera på frågan om politisk asyl, men man får inte glömma bort hur lång tid det har tagit att verkställa det här beslutet och vilka avsevärda men det har inneburit för Julian Assange, säger Olsson.

”Hot mot rättsväsendet”

Den ena kvinnans advokat, Elisabeth Massi Fritz, uttrycker i en mejlkommentar till SVT frustration och farhåga över att målsägandes rättigheter inte respekteras.

– Ska brottsmisstänkta kända män särbehandlas av rättsväsendet och få påverka när, var och hur de ska bli förhörda?

Frivillig husarrest

Sedan två år tillbaka har Assange undkommit svenska rättsväsendet genom frivillig husarrest på Ecuadors ambassad i London. Brittisk polis står beredd utanför ambassaden med order att överlämna honom till Sverige.

Assange har vägrat inställa sig i Sverige, han säger att han då skulle bli utlämnad till USA. Där riskerar han ett långt fängelsestraff efter Wikileaks avslöjanden av amerikanska militära övergrepp och diplomatiska aktiviteter.

Åklagarmyndigheten vill inte fortsätta förhören Assange i London på grund av utredningstekniska skäl. Förhöret skulle sannolikt tvingas genomföras av brittisk polis. Skulle förhöret leda till åtal krävs enligt svensk lag även att Assange personligen närvarar vid rättegången.

Frågetecken kommer kvarstå

Även om häktningsbeslutet upphävs är Assange inte en fri man då Storbritanniens arresteringsorder fortfarande står kvar.

Om häktningen kvarstår efter dagens förhandlingar ökar pressen på svenska åklagarkammaren att faktiskt göra något för att föra den segdragna processen framåt. Om ytterligare sex år faller preskriptionstiden för den grövsta misstanken om våldtäkt.

Detta har hänt

  • 24 augusti 2010: Assange anhålls i sin frånvaro under ett besök i Sverige, misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.
  • 25 augusti 2010: Anhållandet hävs och brottsrubriceringen ändras till ofredande.
  • 1 september 2010: Förundersökningen återupptas och rubriceringen ändras tillbaka till våldtäkt av överåklagare Marianne Ny.
  • 18 november 2010: Stockholms tingsrätt häktar Assange i sin frånvaro.
  • 7 december 2010: Assange grips i London av brittisk polis. Han släpps fri mot borgen efter en dryg vecka.
  • 24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att Assange ska överlämnas till Sverige.
  • 14 juni 2012: Efter en juridisk långbänk sätter brittiska Högsta domstolen punkt för Assanges överklaganden.
  • 19 juni 2012: Assange flyr från sin husarrest för att söka politisk asyl på Ecuadors ambassad i London.
  • 16 augusti 2012: Ecuador beviljar Assange asyl.
  • 24 juni 2014: Assanges svenska advokater kräver att häktningen hävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet