Allt fler använder sig av appar för att få hjälp med hälsa, träning och mat. Foto: SVT/TT

Hälsoappar – en miljardindustri

Uppdaterad
Publicerad

Appar till mobiler och surfplattor blir allt mer populära och är nu på väg att bli en storindustri. Det förutspår bland annat EU-kommissionen. 

Tillväxten för appar är väldigt stor. Förra året laddades över 100 miljarder appar ned runt om i världen. Det är ungefär 40 procent fler än året innan, enligt siffror från analysföretaget Gartner.

Bland annat har hälsoapparna blivit allt mer populära.​ I dag finns det appar för att förbättra träning, för att äta sundare eller sova bättre. Apparna har blivit ett verktyg som ska hjälpa användarna att lära känna sina kroppar och få ett hälsosammare liv.

Motion, dieter och träning har blivit vanliga inslag i många svenskars liv. För att räkna ut resultaten av den hälsosamma livsstilen väljer många att använda mobilens olika appar.

Ökat intresse för hälsa

Sara Riggare, doktorand på Karolinska Institutet i Solna, har Parkinsons sjukdom och fick upp ögonen för hälsoappar när hon provade en app som hjälper till att ta medicin vid rätt tid. Hon tror inte att det är någon slump att hälsoapparna har blivit populära nu.

– Det är en kombination av folks ökade intresse för hälsa och att tekniken är mogen och finns på plats, säger Sara Riggare.

Marlène Sellebråten, chefredaktör på tidningen Mobil, menar också att framgångarna till viss mån kan förklaras av den stora tillgången på användbar teknik. Framförallt de smarta telefonerna men också andra hjälpmedel.  

– Det som växer väldigt fort är hälsoappar som är kopplade till smarta enheter. Och inte bara smarta telefoner utan även smarta klockor och armband som kan mäta hur många steg man tar och hur långt man har gått, säger Maréne Sellebråten.

Stor tillväxt

I Europa tror EU-kommissionen att app-branschen kommer att växa ordentligt. I våras presenterade de en rapport där de förutspådde att apparna kommer att sysselsätta runt 5 miljoner EU-medborgare om fyra år, i dag arbetar runt 1-2 miljoner med appar.

Störst marknadsandelar har spelappar följt av till exempel sociala medier och nyheter. Men hälsoapparna upplever ett allt större intresse och nu väljer bland annat it-jättarna Apple och Samsung att satsa.

Enligt en ny rapport omsatte hälsoapparna ungefär 17 miljarder kronor runt om i världen förra året. Den siffran förutspås växa till 170 miljarder kronor om tre år, enligt mobil.se.

Intresset växer i Sverige

I Sverige finns flera hälsoappar på återförsäljarnas listor över Sveriges populäraste appar. Lifesum är en av de största svenska hälsoapparna och hos dem märks intresset.

Strax innan jul hade deras app runt 500.000 aktiva användare varje månad, nu är det runt en miljon aktiva användare.

– För tio år sedan handlade det om att bli smal och vara solariebrun, det var hälsa. I dag vill man vara starkare och vill att kroppen ska fungera bättre. Man vill kunna göra fler saker och vi hjälper till med det, säger företagets vd Henrik Torstensson.

Är det en fluga?

På bara några år har hälsoapparna gått från att vara en nyhet till att bli ett verktyg som väldigt många använder. Frågan är om de är här för att stanna eller om det snart kommer en annan sorts teknik och tar över.

– Appar i sig, som konstruktion, vet man ju inte om de kommer att finnas kvar, som de ser ut nu. Men själva fenomenet, att vi nu har starkare verktyg för att lära oss om oss själva på många olika sätt, tror jag absolut inte är fluga, säger Sara Riggare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.