Foto: SVT

Hans släkting reste för att kriga med IS

Uppdaterad
Publicerad

Många av de ungdomar som åker till Syrien och Irak för att strida för terrororganisationen IS kommer från Göteborg. Nu går kommunen ihop med flera frivilligorganisationer för att stoppa den farliga utvecklingen.

En natt, utan förvarning, får Rama veta att hans släkting rest till Syrien. För att delta i ett krig som har hela världens strålkastare riktade mot sig.

– Jag blev helt förvånad. Kriga för vad, för vem?, berättar han för SVT Nyheter.

Ramas släkting är bara en av minst 40 ungdomar från Göteborg som rekryterats till terrororganisationen Islamiska Staten. Rama är aktiv i X-cons, en stödförening för tidigare kriminella. Nu vill han och föreningen göra en insats för att hindra unga göteborgare från att åka till Syrien och Irak för att kriga. 

Engagemanget efterfrågas av både kommunen och polisen, som strävar efter att samarbeta med olika frivilligorganisationer i kampen mot IS rekrytering av unga människor från Göteborg. 

”En väldigt farlig utveckling”

Ulf Boström jobbar i Göteborgspolisens integrationsgrupp och har kontakt med X-cons, men även med andra föreningar och religiösa samfund i de områden där IS rekryterar ungdomar. 

– Nu ser vi hur radikaliseringen av unga människor ökar, där man öppet visar att man tillhör och sympatiserar med IS. Det är en väldigt farlig utveckling, säger Ulf Boström.

Det är ungdomarna i de segregerade områdena där Ulf Boström arbetar som är mest utsatta för den pågående rekryteringen till terrorgruppen. Men det är även där som en del av lösningen på problemet återfinns menar han.

– De människor som är bäst på att motverka det här är alla våra vänner som är invandrare och som kommer från de här områdena i Mellanöstern. Men för att de ska kunna göra det så måste de känna en trygghet från det övriga samhället, inte minst från en närvarande polismyndighet som ger civilkurage och som skyddar när andra försöker ta makten, vare sig det är kriminell makt eller som i det här fallet religiös makt.

Riskerar spä på islamofobi

SVT följer med Ulf Boström när han träffar människor runt om i Göteborgs förorter – i föreningar, kyrkor och moskéer. Det tar tid, för alla vill prata med honom om sina farhågor när det gäller att unga människor i Göteborg ansluter sig till IS och vilka konsekvenser det kan få.

Ulf Boström är medveten om att utvecklingen riskerar att spä på islamofobi och främlingsfientlighet. Han är noga med att påpeka att den absoluta majoriteten av muslimer är vanliga hyggliga människor som skadas av IS och andra extrema grupper som kallar sig muslimer, men som i själva verket inte är det. 

– De kallar sig muslimer men de är terrorister.

– De som ansluter sig till IS är hjärntvättade, säger Ahmad Al-Asadi i en av Göteborgs shiamoskéer.

Ahmad Al-Asadi tycker att man ska förbjuda lokaler och föreningar där rekryteringen till IS och andra extrema rörelser sker.

– Jag har flera vänner som blivit hjärntvättade och man kan inte nå fram till dem med några argument. De är helt avstängda.

”Det är en väckarklocka”

Rama är också orolig, även om det till slut gick bra för hans släkting. Tillsammans med polisen lyckades de stoppa honom innan han nådde Syrien. 

– Vi åkte och hämtade honom och han ångrade sig och nu verkar det gå bra. Han förstod att det han gjort var fel. 

Men Rama oroar sig för konsekvenserna av att unga, ibland kriminella, män fångas av IS rekryterare.

– Tänk en ung kille som levt ett kriminellt liv i Sverige som åker till Syrien. Han får vapen och tränas där, krigar, slaktar, dödar och blir en utbildad supersoldat. En vacker dag kommer han tillbaka till Sverige. Det är en fara för samhället och en väckarklocka. Det räcker inte att prata, man måste göra något konkret som vi gör. 

Ulf Boström anser att man måste jobba både på lång och kort sikt, han välkomnar Göteborgs kommuns initiativ att mobilisera både myndigheter och frivilligorganisationer för att vända utvecklingen. 

– Det är jättebra! Det är som att dra ett rep tillsammans, om man inte drar tillräckligt hårt tillsammans så vinner man inte den här kampen. Människans inneboende godhet, att vilja göra något åt den här situationen. Det är det som är kraften. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.