Ämnena i debatten

Uppdaterad
Publicerad

Jobb, vård och brottslighet i kvällens partiledardebatt i Agenda.

20:00 drar valrörelsen i gång på allvar med valårets första partiledardebatt. De åtta partiledarna kommer under nästan två timmar att behandla sex olika huvudämnen. Ämnena har bestämts av Agendaredaktionen och meddelas inte till partiledarna förrän strax före sändning. Så här motiverar debattledarna Camilla Kvartoft och Mats Knutson valet av ämnen.

1. Sjukvården

Camilla: Ett ämne som engagerar väljarna och där det lyfts fram ett stort antal exempel på brister. Inte minst skillnaden i kvalitet på vården mellan olika delar av landet.

Agenda

Mats: En topptre-fråga bland väljarna och ett ämne som är mycket omdiskuterat.

2. Jobb, ekonomi och skatter

Mats: Vi har en hög arbetslöshet – hur ska den lösas? Båda sidor pekar också ut skatter som en stor fråga i den kommande valrörelsen.

Camilla: Det är här valkampen huvudsakligen står, inte minst kring jobben och den höga arbetslösheten. Skatterna är ju också aktuella i och med budgetförslagen och diskussionen om att oppositionen kan stoppa höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt.

3. Klimatet

Camilla: Högaktuellt med tanke på FN:s klimatpanel som las fram härom veckan i Stockholm. En ödesfråga.

Mats: En fråga som många väljare upplever oro kring och där recepten på lösningar varierar. Var ska man sätta in insatserna och ska man använda morot eller piska.

4. Asylrätten

Mats: Det ämne som lyftes in sist i debatten efter de förfärliga händelserna utanför Lampedusa. En debatt som förs på högsta nivå inom EU där man diskuterar hur man kan göra det lättare att komma till Europa.

Camilla: Intressant att se hur partiledarna resonerar kring ansvaret för Sverige kontra EU. Utöver katastrofen förra veckan gör inte minst kriget i Syrien frågan aktuell.

5. Skolan

Camilla: Ytterligare en toppfråga hos väljarna och som följer med i debatten

Mats: Har egentligen varit i centrum som fråga de senaste tio åren. Stora satsningar har gjorts på området men de får kritik. 

6. Brott och Straff

Camilla: Trots satsningar på polisen löses få brott. Frågan har också tagit stor plats i debatten i och med den friande hovrättsdomen i våldtäktsmålet.

Mats: Få saker påverkar en människa så mycket som att bli utsatt för ett brott samtidigt är det så att vardagsbrott sällan blir lösta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet