Foto: SVT

Här är några av årets lyckopiller – del 2

Uppdaterad
Publicerad

Visste ni att Håkan Hellström är större än Bruce Springsteen, att kajakfiske är oerhört poppis och att sommaren bjöd på flera rekord? Här är några av de mesta klickade artiklarna på vår sajt.

Sommaren var allt annat än lagom i år.  I juli slog åskan ner 193.000 gånger, vilket är mer än någon annan julimånad sedan SMHI började registrera blixtnedslag för tolv år sedan.

Ingela Tanneskog skulle filma en regnbåge utanför sitt hus i Blaiken, utanför Storuman, när blixten plötsligt slog ned.

– Proppskåpen sprack och kontakter sköts sönder i småbitar, berättar hon för SVT.

I princip hela vitvaruparken, tv, dator, golvvärme och alla ledningar in i huset slogs ut, men som tur var skadades ingen person av nedslaget.

Sommaren började kyligt, men sen får vi en sen supersommar som aldrig vill ta slut. Den 28 oktober plockar Helen Adolfsson smultron i Kalmar. Det är över 150 år sedan det var så här varmt så här sent på året.

Nytt Ullevi-rekord

Håkan Hellström är nu officiellt större än Bruce Springsteen när han drar rekordpublik på Ullevi – nästan 70.000 i publiken och konserten blir långfilm.

– Det var som en dröm alltså. Hela den där dagen och kvällen var som en dröm, säger Håkan Hellström till SVT.

Rekord slår också Joel Abrahamsson när han blir världsmästare i kajakfiske. Nästan 700.000 har sett klippet på svt.se när han får en 556 kilos pigg-haj på kroken.

Pippi i världen

I nyutgåvan av tv-serien ”Pippi Långstrump” har SVT klippt bort material som i dag kan uppfattas som rasistiskt. Och det får stor internationell uppmärksamhet. ”Nyheten kommer bara veckor efter att ett högerextremt parti fått rekordhöga 13 procent i det nationella valet”, skriver till exempel New York Times.

En av de mest lästa artiklarna på SVT Nyheter är den chockerande världsnyheten att Hello Kitty inte är en katt. Hon är en tecknad figur. Hon är en liten flicka. Hon är en vän. Men hon är inte en katt, meddelar tillverkaren Sanrio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.