Se tv-inslag från SVT Nyheters årskrönika ovan.

Här är några av årets lyckopiller – del 3

Uppdaterad
Publicerad

Gulliga katter, en ensam hund, en lovvärd lucia, iskallt vatten och en unik naturupplevelse. Här några av årets populäraste praliner.

Att kolla in klipp med katter har blivit ett av vår tids största tidsfördriv. De får till och med en egen filmfestival på Södra teatern i Stockholm, efter en idé från USA.

– Vi sålde slut på den första visningen på bara några dagar, jag han inte ens göra ett facebookevent eller gå ut med ett pressmedelande, säger Anna Efraimsson, arrangören bakom den svenska festivalen.

– Katter är väldigt söta, det är inte politiskt eller sexuellt och man kan se det som en motvikt till allt elände som finns, dels i världen men också på internet, säger psykologen och författaren Jenny Jägerfeld om varför just kattvideos har blivit en så stor viral succé.

Ensam hund söker

– Han såg väldigt hungrig och eländig ut så jag gav honom en köttbulle! säger Mikael Lindnord som är lagledare för det svenska landslaget i multisport.

Det handlar om gathunden Artur som blir världs-kändis när han slår följe med det svenska multisportlaget genom djungeln i Equador. Kärleken blir ömsesidig så han får följa med hem till Sverige. Efter några månader i karantän i Vallentuna blir Örnsköldsvik hans nya hem.

Bill Gates gör det, Justin Timberlake gör det, Henke Larsson och många fler – häller en hink iskallt vatten över sig. Hashtaggen ice bucket challenge sprider sig som en löpeld på sociala medier, en kampanj för att uppmärksamma och samla in pengar till forskning om sjukdomen ALS.

Äntligen Gretas tur

Det skulle dröja 94 år, men i år får Greta Malm äntligen vara lucia. Hundratusentals ser SVT:s klipp med lussandet på äldreboendet Åkershem i Borlänge.

– Det är en upplevelse för mig. Jag är så glad att jag får vara med om det här medan jag lever, säger hon.

90-åriga Birgit Robertsson är en av tomtarna i tåget. Den rollen har hon tagit genom alla år, berättar hon.

– Jag har delat ut många klappar och kramar genom åren. Man måste ha barnasinnet kvar, säger Birgit.

Ett annat klipp på svt.se som många velat se är när Jonas Landmark och Karin Bäckborn möts av en unik syn när de åker skridskor på sjön Blanktjärn.

Under den genomskinliga tio centimeter tjocka isen syns det klara turkosa vattnet och massa fiskar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.