Mikael Larsson flyttar från Stockholm till Åland där man måste amortera. Foto: Privat

Mikael flyttar till amorteringens Åland

Uppdaterad
Publicerad

På Åland tillämpas redan obligatoriska amorteringar på bolån, som riksbankchefen Stefan Ingves efterlyser här i Sverige.

Det vet Mikael Larsson, nu boende i Stockholms innerstad, men som snart med övriga i familjen flyttar till Mariehamn.

– Vi kommer att klara av amorteringen. Vår totala kostnad blir ändå lägre än nu, säger Mikael Larsson.

För ett lån på två miljoner innebär kravet på 30-årig återbetalning en utgift på omkring sjuttiotusen kronor om året.

Billigare att bo

Men eftersom familjens nuvarande bostad är en trerummare på Söder i Stockholm hoppas Mikael att det blir en del slantar över efter försäljning – pengar som kan utgöra en bra grundplåt för huset de köpt i centrala Mariehamn.

– Bostadspriserna ligger relativt högt på Åland. 2,7 miljoner har vi betalat för ett hus och det slutliga banklånet landar nog på en halv till en miljon kronor, tror Mikael.

Åland har en expansiv arbetsmarknad och knappt någon arbetslöshet alls att tala om. Och eftersom ögruppen ingår i eurozonen är räntan dessutom snäppet lägre än i Sverige.

– Min fru är uppvuxen på Åland och vi tillbringar mycket tid där. Vi beslöt oss för att lämna stressen i Stockholm och flytta hit när chansen kom, berättar Mikael.

Glesbygd

Trots att det med svenska mått mätt är rena glesbygdsorten de flyttar till (Åland har 30.000 invånare varav 11.000 i Mariehamn) är det inte särskilt mycket billigare att bo och leva i Mariehamn än i Stockholm.

Kraven på amortering på banklån hjälper till att höja levnadsomkostnaden, men Mikael ser ändå fördelar med hårdare amorteringskrav.

– Det blir en stabilare ekonomi, mindre risk för bolåne-bubblor, ett tryggare samhälle på så sätt. Nackdelen är att det riskerar att stänga ute ekonomiskt svaga grupper som inte har råd att amortera. Det kan bli ett samhälle med större klyftor, säger Mikael.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.