Hårdare tag mot hyresbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bedrägerier med andrahandslägenheter har ökat år från år och har aldrig varit fler än i år. Men trenden kan nu vara på väg att vända efter att de stora annonsföretagen på internet börjat ta i med hårdhandskarna mot bedragarna.

På annonsplatsen Blocket på internet hittade Magnus nyligen en andrahandslägenhet i Enskede i Stockholm. Det var bråttom att hitta någonstans att bo eftersom han precis fått jobb i huvudstaden. Allt verkade seriöst men när det var dags att skriva kontrakt ville uthyraren plötsligt ha drygt 6250 kronor i förskottshyra.

–Jag tyckte inte det var okej. Men det var hans villkor för att hyra ut, för han påstod att han bodde i Malmö och ville vara säker på att jag verkligen skulle hyra, säger Magnus.

Kapad identitet

Magnus kollade med fastighetsägaren att uthyraren verkligen bodde på adressen i Enskede och det gjorde han också. Namn och personnummer stämde. Problemet var bara att bedragaren hade kollat upp vilka som bodde på adressen och kapat identiteten på en av dessa som han utgav sig för att vara.

– Jag satte in en månadshyra till honom men bara någon timma efter det så svarade bedragaren inte i sin mobiltelefon längre, säger Magnus Landell.

– Man känner sig lite avklädd, lurad och väldigt besviken, fortsätter han.

Värst i storstäder

Bedrägerier med andrahandslägenheter har varit ett stort problem de senaste åren. Värst är det enligt polisen i de tre storstadsområdena och i landets universitetsstäder.

– Antalet bedrägerier med andrahandslägenheter har ökat sakta med säkert varje år de senaste åren och har aldrig varit fler än i år. Bara i Stockholm kommer det in 15-20 polisanmälningar i veckan. Men glädjande nog börjar vi nu se att ökningen planar ut, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Hårdare tag från annonsföretag

Att ökningen avtar tror polisen bland annat beror på hårdare tag mot bedragare från annonsplatsföretagen sida. Blocket, som är i särklass störst på andrahandslägenhetsannonser på internet, har börjat neka eller ta bort annonser som inte uppfyller vissa villkor.

– Villkoren vi infört är att det inte är tillåtet att begära förskott eller deposition innan man har visat lägenheten för hyresgästen och skrivit kontrakt, säger Thomas Bäcker kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Hur många annonser har stoppats sen ni införde villkoren ?

– Det är 25 procent fler annonser som har stoppats från publicering sen vi införde villkoren. Vi har runt 60 000 annonser och i antal rör det sig om cirka 500 annonser per månad som nekas eller tas bort för att de bland annat strider mot de nya villkoren, säger Thomas Bäcker.

– Vi är mycket positiva till Blockets initiativ. Man ska komma ihåg att om uthyraren vill ha betalt innan köparen och säljaren träffas då är han eller hon inte seriös och förmodligen en skurk. Det är sunt förnuft, vilken andrahandsuthyrare går med på att hyra ut sin lägenhet till en person de aldrig träffat, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Polisanmäld bedragare

Magnus har nu polisanmält bedrägeriet. Det har även den lägenhetsinnehavare i Enskede som blev identitetskapad av bedragaren gjort. Hur många som lurats att betala in förskottshyra för den falska andrahandslägenheten är oklart.

– Man hoppas ju att sina medmänniskor är så ärliga som en själv, det vill man ju i allafall tro. Nästa gång kommer jag tänka efter både en och två gånger innan jag sätter in pengar i förväg för en vara jag köper på internet, säger Magnus

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.