Herculesolyckan – så gick den till

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt år har gått sedan olyckan vid Kebenekajse där fem norska militärer miste livet när deras plan kraschade in i en bergsvägg vid Kebnekaise.

Det var den 15 mars förra året som det norska Herculesplanet flög från Evenes i Norge till Kiruna. Åtta mil väster om Kiruna upphörde plötsligt all kontakt med radiotornet. I över ett dygn pågick ett massivt sökarbete efter det saknade planet och de fem norska militärerna ombord. Det hårda vädret försvårade arbetet.

Kraschade in i en bergvägg

Herculeskraschen i Kebnekaise

Sent på kvällen dagen efter olyckan hittades resterna av Herculesplanet på Tarfala-platån öster om Kebnekaise. Det stod klart att planet kraschat in i en bergsvägg och hoppet att hitta någon av besättningsmännen vid liv var ute. I dagar pågick sökarbetet efter offrens kvarlevor och vrakdelar.

Två månader efter olyckan kunde offrens kvarlevor skickas hem till Norge, där en minnesceremoni hölls för soldaterna på flygplatsen Evenes i Narvik. Planets svarta låda hittades dock inte förrän i augusti, då tillräckligt mycket snö hade smält bort på platsen.

Kapten Carl-Johan Olofsson, bergsguide på arméns jägarbataljon var den som hittade lådan. Han sade då till SVT att det var en ren slump och att han såg en orange låda sticka upp ur snön när han skulle fira sig ner längs en klippavsats.

– Det var flera soldater från bataljonen på plats och det utbröt ett spontanjubel, det var riktigt skönt. Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Olofsson.

Rapporten har dröjt

Haverikommissionens rapport har försenats flera gånger, men nu är det dags att presentera resultatet av den utredning som nu pågått i ett och ett halvt år. 30 ton vrakdelar har samlats in och analyserats. Och arbetet har varit krävande för kommissionen. Enligt Agne Widholm, haverikommissionens utredare, har de svåra förhållandena på platsen försvårat arbetet.

– Det var ett så stort flygplan och med fem människor i som kolliderade med en bergsvägg. Och det är inte vilken bergvägg som helst utan det här bergsmassivet är den mest otillgängliga platsen i Sverige, vilket gjort det väldigt svårt för oss, säger Agne Widholm.

Flera obesvarade frågor

När Haverikommissionens rapport nu släpps finns flera frågor som man hoppas ska besvaras. En är varför planet flög på så låg höjd. Haverikommissionen har tidigare gått ut med att planet sjönk alldeles för tidigt. Man tror att ett missförstånd mellan flygplanet och trafikledningen kan ha uppstått.

En annan viktig fråga är varför planets radarsystem inte varnade för bergsväggen. En teori är att man stängt av normalläget på varningssystemet och gjort det okänsligare, för att undvika onödiga varningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herculeskraschen i Kebnekaise

Mer i ämnet