Foto: Scanpix

Regn och åska i midsommar

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för åska och regn i de södra delarna av landet på midsommarafton, medan det väntas bli soligt längs Norrlandskusten.

Det blir ingen solig midsommar för de flesta svenskar, även om det blir rätt varmt på sina håll.

Under torsdagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för södra Sverige och varnar för regn och kraftig åska under midsommarafton.

– Det är inte så ofta vi varnar för åska. Vi räknar med att det ska bli ganska mycket åska, framför allt över västkusten, säger Malin Anteros, meteorolog vid SMHI, till TT.

På vanligtvis solsäkra Öland och Gotland blir det ostadigt när lågtrycket rör sig norrut under eftermiddagen. Risk för regn och åska gäller också i Svealand, och midsommarvädret blir sämre framåt kvällen.

Soligt norrut

Nej, vill man ha sol på midsommarafton är det längs med Norrlands kust man ska resa midsommarstången.

– Det är goda solchanser längs med Norrlandskusten, och ju längre upp man kommer desto mer stabilt är det soliga vädret, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Så i Haparanda, Luleå och Piteå kan man dansa Små grodorna utan gummistövlar.

Trots regnet blir det sommartemperaturer, med 27-28 grader i södra delarna av landet och på västkusten. I Svealand blir det strax över 20 grader varmt och längre norrut ligger det strax under 20-gradersstrecket.

Grilla på lördag kväll

Under midsommardagen fortsätter regnovädret, som rör sig norrut. Då blir det stabilare i Götaland.

Det blir också lite kallare på lördagen, med 22 grader som toppnotering i landet.

– Men på kvällen spricker det upp längs med hela östkusten, hela vägen upp. Då kan man grilla där! Men man får ha en jacka på sig, det kommer vara runt 20 grader, säger Deana Bajic.

Från 0 till 35 grader

Historiskt har midsommarvädret pendlat, från toppnoteringen med 35 grader i Sveg 1935, till nollgradigt i inre Norrland 1987.

Men såväl de högsta som de lägsta midsommartemperaturerna har uppmätts i de mellersta delarna av landet, skriver SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.