Foto: Scanpix

Kemikalieinspektionen vill förbjuda bly i handväskor

Uppdaterad
Publicerad

Kemikalieinspektionen vill förbjuda höga halter av bly i fler produkter än i leksaker. Tre av tio undersökta handväskor i läderimitation från de största btuikskedjorna innehåller höga halter av bly, visar labratorietest som Testfakta har gjort.

Julhandeln har börjat, och Matilda Piper är ute och handlar med sin mamma och en kompis. Hon en av dem som önskar sig en handväska i julklapp:

– Till exempel om man ska ut och shoppa så kan man lägga sin plånbok i den, och några läppglans.

Testfaktas prover visar att tre av tio testade handväskor hade mycket höga halter av bly. Värst är Gina Tricots Emma Bag där blyhalten i väskans ytskikt ligger närmare 50 gånger över gränsvärdet för bly i smycken. Även den andra väskan från Gina Tricot, Thea Envelope, och Crystal Gold från Glitter har halter som överstiger gränsvärdet för smycken flera gånger om

Bly är ett mycket giftigt ämne som kan skada nervsystemet och intellektuell utveckling, också i mycket små halter, särskilt hos foster och barn. Det är inte förbjudet idag, men Kemikalieinspektionen arbetar med ett förslag på det:

– Barn får redan idag i sig för mycket bly via mat och dricksvatten. Så varje extra tillskott av bly är för mycket. Man tror att om vi skyddar dem från vad som finns i leksakerna så har vi klarat av det här. Men det har ju visar sig att barn har ju kontakt med mycket mer, säger Ann-Marie Vass, projektledare för Kemikalieinspektionens utredning.

Gina Tricot har dragit  tillbaka väskorna, och erbjuder kunder som vill lämna tillbaka den pengarna tillbaka. De funderar också på att stämma leverantören:

– Vi gör nu egen utredning, vi gör egna tester på produkten, och vi går tillbaka till leverantör, vi har ju fått en vara som inte stämmer överens med våra specifikationer och det har också sluppit igenom våra egna kontrollsystem, säger Marcus Bergman, hållbarhetschef på Gina Tricot.

Butikskedjan Glitter vill idag inte svara på SVT:s frågor, men också de drar tillbaka den väska som testats.

Och Matilda Piper tycker att det är rätt beslut:

– Jag tycker att de inte ska få säljas. Det är ganska farligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.