Höjd kommunalskatt äter upp sänkning

Publicerad

Den kommunala skatten har aldrig varit högre. Och det kommer mer.

Om några år har många svenskar fått se närmare hälften av jobbskatteavdraget ätas upp av höjd kommunalskatt.

Med ett undantag har den totala kommunalskatten, inklusive landstingsskatten, i genomsnitt i landets kommuner ökat varje år sedan 2008. Nästa år får invånarna i 85 kommuner, eller fyra av tio svenskar, ytterligare höjd skatt. Och fram till 2018 räknar kommunsektorn med att behöva höja skatten ytterligare.

I snitt kommer varje svensk därmed att 2018 betala ungefär 370 kronor mer i månaden eller 4.460 kronor mer per år i kommunalskatt än 2008, baserat på en lön på 30.000 i månaden, enligt TT:s beräkningar.

– Vi har utgifter som ska finansieras och så behöver vi ha ett överskott i sektorn på en procent, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Äldre och unga

Framför allt är det den demografiska situationen som kräver höjda skatter. Fler blir äldre, men skolan slukar också mer pengar och läkemedlen kostar mer.

– Vi levererar mer välfärd och kvalitet än någonsin tidigare. Men, och det ska vi komma ihåg, vi levererar inte så bra som vi borde på skolans område, säger Anders Knape (M), ordförande för SKL.

Då räcker det inte att fler jobbar och betalar skatt. Det räcker inte heller med att staten skjuter till mer bidrag till kommunerna, SKL räknar med tillskott på två procent per år. Det kommer att behövas höjda skatter i alla fall, enligt Anders Knape.

Samtidigt har staten sänkt skatten på arbete, genom det så kallade jobbskatteavdraget, med cirka 2.000 kronor i månaden.

Finns något samband?

– Inget direkt samband, men det finns ett samband mellan de prioriteringar man gör från statens sida, säger Knape.

Hade staten höjt statsbidraget till kommunsektorn mer hade förmodligen kommunerna och landstingen inte behövt höja skatten lika mycket – det är kommunicerande kärl, resonerar Anders Knape.

Ökning äter upp sänkning

  • Många kommuner/landsting har behövt höja skatten betydligt mer än snittet.
  • I flera kommuner i Södermanland, som Strängnäs, Oxelösund, Vingåker och Flen, har invånarna sedan 2008 åkt på kommunala skattehöjningar på motsvarande runt 7.500 kronor.
  • Om trenden håller i sig de närmaste åren, något SKL räknar med, så kommer skattehöjningarna att landa på omkring 9.000 kronor, och med en lön på säg 40.000 i månaden blir den kommunala skatteökningen cirka 12.000 kronor per år.
  • Det kan jämföras med det årliga jobbskatteavdraget på omkring 25.000 kronor som införts under samma period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.