Holländarkoloni i Munkfors

Uppdaterad
Publicerad

På vissa orter i Värmland har det bildats små holländska kolonier. I Munkfors driver de bland annat blomaffär, byggföretag och bageri.

I hemlandet Holland drömde bagaren Pascal Vanderberg ofta om att bli sin egen. Men i Holland är det dyrt, så i stället köpte han, flickvännen och svärföräldrarna ett bageri och kafé i Munkfors i Värmland.

Är det ett stort steg att flytta från Holland till lilla Munkfors i Värmland?

-Jo, men vi bodde i norra Holland och där är folk nästan som här. Därför var det inte en så stor skillnad, säger Pascal Vanderberg.

I kaféet arbetar också flickvännen Ingrid och svärmor Pietje.

Naturen och priserna lockar

I Värmland bor det numera nästan 800 holländare, många av dem bor här i Munkfors. Det som lockar är de billiga husen, naturen och möjligheten att driva eget företag.

-Vi åker alltid till Sverige på semester och tycker att det är så vackert här, så vi provade på många olika sätt att starta upp ett företag här. Och via internet hittade vi ett hotell, säger Eddie van Wieringen.

Också Sido och Thea Hobma har flyttat till Värmland och driver en blomsteraffär.

-Det finns allt, skog och fint väder, säger Thea, trots att det för dagen regnar.

För många holländare?

Men en del holländare tycker nästan att det är för många landsmän här.

På andra sidan Klarälven, från Munkfors sett, ligger Mossängsvägen. Där bor det så många holländare att vägen i folkmun kallas Tulpanvägen.

-Det kanske är för många på ett ställe, säger Jacob Buitenhuis, men han får inte medhåll från Thea Hobma:

-Nej, det finns så mycket plats här. Vi har ju så mycket tomt, det har man inte i Holland.

En del som flyttat hit har också flyttat hem igen. Anledningarna är flera, men framför allt att beror det på att de inte kunnat leva på sina företag. Men Pascal, Ingrid och hennes föräldrar har inga planer på att återvända.

-Vi stannar kvar här och hoppas att det går bra för bageriet, säger Ingrid Wassenaar.

Samir Abu Eid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.